Så vill Vänsterpartiet stoppa utnyttjandet av utländsk arbetskraft

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jonas Sjöstedt (V).

Nu sätter Vänsterpartiet hårt mot hårt mot Miljöpartiet i frågan om utomeuropeiska arbetskraftsinvandrare.

Jonas Sjöstedt lägger i dag ett utskottsinitiativ med syfte att stoppa rovdriften av utländska arbetare – och uppmanar de gröna att ställa sig bakom.

– Nu får Miljöpartiet bekänna färg. Antingen är de humanister som vill behandla folk på ett vettigt sätt eller så står de kvar i den råa högerpolitik som de gått med på, säger Vänsterledaren.

Riksdagen debatterade på torsdagen arbetskraftsinvandringen i en aktuell debatt begärd av Sverigedemokraterna. Även migrationsminister Tobias Billström (M), som sagt att han vill minska asyl- och arbetskraftsinvandringen, deltog.

”Fungerar inte alls”

Inför debatten föreslog Vänsterpartiet ett initiativ för att sätta stopp för att gästarbetare utnyttjas i Sverige.

– Reglerna för arbetskraftsinvandring från länder som inte är inom EU fungerar inte alls. Vi har sett hur skogsarbetare från Kamerun luras och utnyttjas och vi vet att väldigt många som kommer hit och jobbar i restaurang och inom städ har alldeles för låga löner och bor uselt, säger Jonas Sjöstedt.

De åtgärder han föreslår är tre. Han vill ha juridiskt bindande kontrakt mellan arbetstagare och arbetsgivare, kontrollmöjligheter och större möjligheter för arbetskraft som ändå utnyttjas att kunna stanna i Sverige och söka nytt jobb.

– I dag är den som kommer hit och utnyttjas i så stort underläge att de inte vågar klaga. Vi tror att de här åtgärderna skulle göra att vi sätter stopp för rovdriften på folk och att det blir omöjligt att ge sämre villkor för den som kommer hit än för dem som bor i Sverige.

Utmanar Miljöpartiet

Reglerna för arbetskraftsinvandring ingår i den migrationspolitiska uppgörelse som Miljöpartiet har slutit tillsammans med alliansregeringen 2008. Men Maria Ferm, MP:s migrationspolitiskt ansvariga, har nyligen sagt att det finns saker som inte fungerar - och måste förändras.

Därför hoppas nu Jonas Sjöstedt på Miljöpartiets stöd.

– Menar de allvar med sin kritik så måste de ge upp uppgörelsen med regeringen. Miljöpartiet är direkt ansvariga för de här missförhållandena och man kan inte både säga att det här är fel och samtidigt stå kvar vid uppgörelsen. Så det här är sanningens minut, säger han.

”Mindre intressant för arbetsgivare”

Även Socialdemokraterna och Centerpartiet har tidigare vädrat missnöje med hur arbetskraftsinvandringen fungerar.

Finns det inte en risk att de här reglerna skulle innebära att det blir färre arbetskraftsinvandrare i Sverige?

– Många som kommer hit, till exempel dataingenjörer, de har schyssta villkor och skulle inte alls påverkas. Men det är klart, om enda syftet är att man ska behandla någon sämre så kan det bli mindre intressant för arbetsgivaren. Vi anser inte att det är fel att någon jobbar i Sverige, däremot att man jobbar med sämre villkor, säger Sjöstedt.

Vänsterpartiets initiativ kommer att behandlas inom Socialförsäkringsutskottet.

Publicerad: