Nyheter

Sahlin till attack mot S-ledningen

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Kräver ett avståndstagande mot nye styrelsemedlemmen Omar Mustafa

Valet av Omar Mustafa till Socialdemokraternas partistyrelse har skapat debatt – efter att han bjudit in antisemiter till en konferens.

Nu sällar sig Mona Sahlin till kritikerna och kräver att partiledningen tar avstånd.

– Man måste ut och säga att man inte kan bete sig som han gjort, säger hon i Aftonbladets nya tv-satsning ”Partiprogrammet”.

Omar Mustafa.
Omar Mustafa.

Kritiken var snabb mot Omar Mustafa efter att han i helgen valts in i partistyrelsen på Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

Det efter att han i sin roll som ordförande i Islamska förbundet bjudit in flera personer med tydliga antisemitiska åsikter till konferenser.

– En människa med en demokratisk kompass och med åsikter om människors lika värde ska inte bjuda in folk som säger att judar mördar barn för att använda deras blod för att baka bröd till den judiska påsken. De två värdena går inte ihop för mig, sa Willy Silberstein, ordförande i Svenska Kommittén mot antisemitism, SKMA, till Aftonbladet i tisdags.

Kräver avståndstagande

Varken Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven eller partisekreterare Carin Jämtin ville i tisdags uttala sig om kritiken, utan hänvisade till Olle Burell, kommunsekreterare i Stockholm där Omar Mustafa är aktiv.

Men nu kräver tidigare S-ledaren Mona Sahlin att ledningen tar avstånd.

– Man måste ha en åsikt i partiledningen om det, vilket jag inte hört hittills, säger hon i Aftonbladets nya tv-satsning med fokus på politik ”Partiprogrammet”.

Efter inspelningen utvecklar hon kritiken:

– Det har varit mycket diskussioner om valberedningen vet om vilka de föreslår eller inte, och det här är kanske ett exempel. För alla oss som har varit inne i den här frågan hade väldiga funderingar kring Mustafa, och det förvånar mig storligen om man inte ställde frågor om detta. De verkar ha blivit tagna på sängen, och det oroar mig väldigt mycket, säger hon.

Förklaring inte tillräcklig

Mona Sahlin tycker inte att Omar Mustafas förklaring om att man ska ha velat ha ett ”brett debattforum” är tillräcklig.

– Det räcker inte. Man kan inte säga att vi bjöd in den personen som pratade om att judar inte var människor, men vi tycker det är viktigt att den åsikten kommer fram. Socialdemokratins uppgift är inte att bereda plats för extrema åsikter utan att ta ställning mot dem.

Hon vill nu se ett tydligare ställningstagande mot Mustafas tidigare beslut – både från partiledningen och Omar Mustafa själv.

– Han har mycket kvar att bevisa och det kan partiledningen också ha.

Vägrar kommentera

Carin Jämtin och Stefan Löfven har inte heller velat ge någon kommentar på Mona Sahlins utspel.

Jämtin har däremot valt att prata med nyhetsbyrån TT om kritiken mot Mustafa.

– Jag ser att han har uttalat sig själv nu och jag tar hans ord som sanning och på allvar. Jag ser det som självklart att alla som sitter i partistyrelsen delar våra värderingar att människovärdet är okränkbart, mänskliga rättigheter är grunden och antisemitism är inte okej. Och jag tycker att han har uttalat sig i linje med det och förutsätter att det är det han står bakom, säger hon.

Aftonbladet har utan framgång även sökt Omar Mustafa.

"Vi bestrider dagligen antisemitism"

I går sa han till Aftonbladet att han förstod den kritik som då framkommit.

– Det har påtalats att jag och min organisation hyser antisemitism och jag vill kraftigt betona Islamiska förbundets avståndstagande från alla rasistiska yttringar, alla uttalanden som kollektivt beskyller en folkgrupp och alla antisemitiska yttranden. Sådant bestrider vi dagligen.

Fotnot: ”Partiprogrammet” publiceras på torsdag 11 april.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: