Svenskt krigsfartyg stoppade pirater

1 av 4 | Foto: HMS Carlskrona.
NYHETER

Somaliska pirater hade kapat ett indiskt lastfartyg när HMS Carlskrona ingrep.

Efter en natts förhandlingar valde piraterna att styra mot Somalia – och lämna lastfartyget.

– Det viktigaste är att vi gjort nytta, löst en uppgift och hjälpt till att rädda de 14 indierna, säger Anders Kallin, informationschef på HMS Carlskrona

Det var en indisk Dhow, ett mindre lastfartyg, med 14 man i besättningen och nästan 200 kor i lasten som under onsdagen kapades av somaliska pirater.

Larmet mottogs under av ledningen för EU-operationen EU Navfor som har som uppgift att bevaka Somalias kust och förhindra piratattacker.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska bordningen ha varit våldsam.

– Det sägs att det pågick skottlossning när de kapade båten, men det var inget som de på Carlskrona var inblandade i, säger en källa inom Försvarsmakten till Aftonbladet.

Blir becksvart

Ungefär klockan 17 lokal tid fick svenska HMS Carlskrona kontakt med det drygt 50 meter långa lastfartyget, efter att en svensk helikopter gått upp och kunnat lokalisera det.

– Gardinen går ju nu ner vid ungefär runt sju-tiden och efter det blir det becksvart. Därefter kunde vi bara hålla radiokommunikation med dem, säger HMS Carlskronas informationschef på plats Anders Kallin.

Kommunikationen var bra till dess att man från Carlskrona frågade om bordningsstyrkan kunde gå ombord för en så kallad ”Friendly visit” upphörde kommunikationen.

Då förstod svenskarna att fartyget var kapat.

– Vi har tydliga handlingsregler för hur vi ska agera när det gäller sådana situationer. Och när väl kaparna är ombord så skulle situationen eskalera om vi skulle börja skjuta eller gå ombord och det skulle riskera livet på gisslan, säger Anders Kallin.

”Behålla lugnet”

Han fortsätter:

– Samtalstaktiken i det läget är att behålla lugnet. Vi vill definitivt inte att något ska hända och besättningens säkerhet är oerhört viktig och det vi sätter främst.

Enligt Aftonbladets källa var situationen därefter spänd.

– De ville inte att någon skulle kliva ombord och började sedan köra ganska nära Carlskrona och gira mot fartyget några gånger, säger källan.

Bilden bekräftas däremot inte av Anders Kallin.

– Det de gör är att de börjar köra omkring och be oss backa undan, vilket vi också gör. Man ska inte tolka deras girar som att de försöker köra på oss på något sätt.

Lämnar lastfartyget

Till slut beslutar sig piraterna för att lämna det kapade fartyget som de styr mot kusten nära Afrikas horn, där Carlskrona patrullerar.

– Jag kan inte säga hur de tänkte, men de kanske inser att vi ligger nära dem hela tiden och inser att vi följer dem. Om vår närvaro fått dem att vända om är det bara positivt, säger Anders Kallin.

Efter att dramat var överspelat fick det indiska fartyget hjälp av det svenska krigsskeppet och kunde fortsätta sin färd på ett säkert sätt, men att följa efter piraterna var aldrig aktuellt.

– Nej, mandatet som vi har från Navfor säger att vi inte får gå i land på somaliskt territorium. Det viktigaste är att vi gjort nytta, löst en uppgift och hjälpt till att rädda 14 indier, eller åtminstone sett till att de släppts fria.