Nyheter

Beatrice Ask sätter stopp för Säpogranskning

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Säpo avslöjades ha pyntat upp flera miljoner för en personalfest.

Men nu sätter regeringen stopp för granskning av utgifterna.

Justitieminister Beatrice Ask har hemligstämplat allt – till och med kaffekassan.

I slutet av augusti avslöjade Dagens nyheter att Säpo anordnade en fest med tema James Bond för sina tusen anställda. Notan gick på drygt fem miljoner – men festarrangemanget upphandlades inte och Säpo slarvade med momsen.

Sekretessbelägger allt

Nu sätter Beatrice Ask (M) stopp för ytterligare granskning av Säpo, skriver DN i dag.

Justitieministern har sekretessbelagt resultaträkningen som visar hur anslaget används – till och med kaffekassan har hemligstämplats.

Regeringen menar att rikets säkerhet skulle hotas om det kommer fram hur pengarna används och alla konton, för allt ifrån lokalhyra och städning till telefonavlyssning, är hemliga, skriver tidningen.

"Fullständigt absurt"

Nils Funcke som är expert på yttrandefrihetsfrågor och sekreterare i regeringens yttrandefrihetskommitté, säger till DN att myndigheter måste titta på varje uppgift för sig om den går att lämna ut och inte fatta generella beslut.

– Det är fullständigt absurt och det här är ytterligare ett exempel på hur Säkerhetspolisen använder sekretessbestämmelserna på ett slentrianmässigt sätt. Det här har uppmärksammats tidigare och då öppnade justitiekanslern ett tillsynsärende och kritiserade Säpo, säger han till tidningen.

Beslutet skrevs under av Beatrice Ask och går inte att överklaga.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: