Nyheter

Sossarna: Sänk a-kassans avgift

Av: 

Pär Karlsson

Josefin Westin

NYHETER

Se vad sänkningen skulle betyda för just din a-kassa - läs hela listan här på Aftonbladet

Socialdemokraterna vill sänka avgifterna till a-kassan – allt för att få fler att gå med i arbetslöshetsförsäkringen.

Det berättade Magdalena Andersson i Agenda i kväll:

– För nån som jobbar inom hotell och restaurang till exempel betyder det här lika mycket som ett femte jobbskatteavdrag skulle göra.

I slutet av nästa vecka presenterar Socialdemokraterna sin skuggbudget. Magdalena Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, avslöjade i dag att Socialdemokraterna föreslår att avgifterna till arbetslöshetsförsäkringen sänks, uppger SVT:s rapport.

I kväll berättade hon mer om förslaget i SVT:s Agenda:

– För nån som jobbar inom hotell och restaurang till exempel betyder det här lika mycket som ett femte jobbskatteavdrag skulle göra.

De flesta a-kassor skulle få sänkt avgift med förslaget. Den lägsta avgiften till a-kassa skulle bli 85 kronor och den högst 200. De som skulle vinna mest på förslaget är medlemmar i Musikernas a-kassa med en sänkning på 300 kronor, från 444 till 144 kronor.

– Med vår åtgärd blir det betydligt billigare att vara med, har Andersson tidigare sagt till SVT.

Önskar höja ersättningen

Magdalena Andersson hävdar att en halv miljon svenskar gick ur a-kassan när regeringen höjde avgiften. Socialdemokraternas förslag skulle innebära att fler skaffade sig en försäkringsskydd för om de blir arbetslösa, menar hon.

Men förslaget kostar pengar – närmare bestämt 2,5 miljarder kronor. Det stoppar inte Andersson från att dessutom inom kort föreslå att a-kasseersättningen höjs.

– Det är en lågoddsare, sa hon tidigare i dag i SVT:s Rapport.

Sedan tidigare i veckan är det känt att partiet i skuggbudgeten satsar på att avskaffa Fas 3 och stärka sjukförsäkringen och att 850 miljoner ska stärka forskning och innovation.

Och om partiet får makten så vill det ta bort den sänkta krogmossen.

– Man ska komma ihåg att då skulle vi lägga pengarna på någonting annat, säger Andersson i Agenda i kväll.

300 miljoner till äldrevård

Tidigare i dag kunde Aftonbladet avslöja att partiet även vill prioritera äldrevården. Närmare bestäm 300 miljoner kronor föreslås till en kvalitetssatsning inom äldrevård och omsorg nästa år. Och lika mycket till 2014 och 2015.

– Det finns väldigt stora behov och det gäller att börja någonstans med att forma en äldreomsorg som motsvarar morgondagens behov, säger Lena Hallengren (S).

Socialdemokraterna vill också satsa 110 miljoner kronor för läxhjälp till elever i grundskolan under 2013.

Dagens Nyheters debattsida skriver partiets utbildningspolitiska talesman Ibrahim Baylan och Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen, i dag att "alla elever ska erbjudas läxhjälp när de behöver det".

S föreslår att läxhjälpen ska erbjudas till exempel inom ramen för fritidshemmen och ser positivt på samarbete med ideella föreningar.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter