Nederländska drottningen abdikerar

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: AFP
Hatten av. Drottning Beatrix berättade i ett tv-sänt tal att hon abdikerar.

Drottning Beatrix, 74, lämnar över kronan. 

Kronprins Willem-Alexander, 45, blir kung den 30 april.

– Ansvaret för landet bör läggas i händerna på en ny generation. Tack för alla de år som jag fick vara er drottning, sade Beatrix i sitt radio- och tv-sända tal till nationen.

Den nederländska drottningen som fyller 75 år om ett par dagar väntades redan innan talet att abdikera. Hon blev själv drottning när hennes mamma drottning Juliana abdikerade 1980.

– Det här känns som ett bra tillfälle att göra det som jag har funderat på i många år, förklarade den snart 75-åriga drottningen sin abdikation i ett tre minuter långt tv-tal på måndagskvällen.

Efter 32 år på tronen lämnar Beatrix nu över kronan till kronprins Willem-Alexander och hans hustru Máxima, 42, och deras tre döttrar arvsprinsessan Catharina-Amalia, 9, Alexia,7, och Ariane, 5.

”Jättenära vänner”

Prinsen Willem-Alexander stod fadder till den svenska prinsessan Estelle vid hennes dop och kontakterna med det svenska kungahuset är täta. Drottning Beatrix är dessutom fadder åt kronprinsessan Victoria. Men det svenska kungahuset vill inte säga något om den nederländska abdikationen.

– I kväll närvarar kungaparet på 200-årsjubileum för Skogs- och lantbruksakademien. Jag har inga kommentarer att ge å deras vägnar. De har ingen möjlighet att kommentera och de har ingen avsikt att göra det heller, säger Bertil Ternert, hovets presschef till Aftonbladet.

Inte heller kronprinsessparet vill ge några kommentarer kring nyheten att Estelles fadder, Willem-Alexander, nu blir kung i Nederländerna.

– De här är inte bara kollegor och vänner. De är jättenära vänner till Victoria och Daniel och de umgås privat och åker och besöker varandra utan att vi vet om det, säger Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet och hovexpert.

Kröningen sker på Valborgsmässoafton den 30 april, samma datum som kungens födelsedag. Men detta är inget hinder för att den svenska kungafamiljen är närvarande.

– Jag gissar att Victoria och Daniel är där och representerar den svenska familjen med tanke på de nära relationerna. Det är viktigare att finnas där än att de står i ett slott och vinkar, säger Roger Lundgren.

”Har haft det jobbigt”

Kungahuset i Nederländerna har ingen formell makt, men regenten skriver under alla nya lagar.

– Beatrix är en monark som alla känner till. Hon är mer känd än den belgiska kungen. Hon är en karismatisk statschef som försvinner. Men hon är snart 75 år och hon blev änka för tio år sedan. Och sedan har vi tragedin förra året då Johan Friso hamnade i koma. Det har tärt på henne väldigt mycket och hon har haft det väldigt jobbigt. Så för henne är det nog väldigt skönt att få några år med barn och barnbarn och ha det bra, säger Roger Lundgren.

Beatrix har under sina år på tronen moderniserat det nederländska kungahuset. Hon ville inte kallas för Madam utan föredrar i stället Majestät.

Drottningen som kallas för ”Trix” är högt uppskattad av folket. Enkla klänningar och dräkter har blivit hennes kända attribut. Men kändast av allt är nog hennes varsamt sprejade ”hjälmfrisyr” och fäblessen för stora hattar.

– Bara perfektion är gott nog för henne. Hon arbetar mycket systematiskt, högt på himlen som en rovfågel, och hon missade inga detaljer på marken, har den tidigare premiärministern Dries van Agt sagt om drottningen.

Publicerad: