Schibbye och Persson släpptes fria

Av: John Granlund, Karin Östman, Emmelie Wallroth, Josefin Sköld, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 15 | Foto: Johan Persson
Första egna bilden i frihet.

På måndagskvällen uttalade de sig för första gången efter 14 månader i etiopiskt fängelse.

– Det var mitt livs största misstag, att ta mig in i landet utan riktiga dokument, säger Martin Schibbye i etiopisk tv.

I går kom det officiella beskedet att de båda svenskarna benådas. På måndagskvällen vilade de två journalisterna ut på svenska ambassaden i Addis Abeba.

"Större chock än att fängslas"

– Vi har druckit en pilsner och ätit lite Janssons frestelse, sa ambassadören Jens Odlander till Aftonbladet då.

– Jag tycker att de verkar mår bra, lade han till.

Vid 01-tiden uppgav UD att de två svenskarna lämnat Etiopien.

– De flyger till en destination där de får vara i fred lite, sa Anders Jörle, presschef på UD, då.

Inifrån flygplanet talade Martin Schibbye i telefon med TT:s utsända.

– Vi mår jättebra. Att komma ut i friheten var nästan en större chock än att fängslas, sa han.

Bildt: Tålmodigt arbete

Schibbye tackar alla för det stöd de fått.

– Ett stöd som uppenbart har lindrat plågan. Det har varit som Alvedon.

Utrikesminister Carl Bildt kom sent i går kväll med en kommentar om svenskarnas benådning:

"Jag välkomnar att Martin Schibbye och Johan Persson benådats, kunnat lämnat fängelset och i just denna stund är på väg att också lämna Etiopien. Det är ett långt och tålmodigt arbete som ligger bakom dagens utveckling, och jag vill tacka också Etiopiens regering för detta. Min förhoppning är att detta kan vara inledningen till ett nytt och bättre skede i våra relationer".

Framträdde i tv

Det var i går eftermiddag som UD i Etiopien bekräftade för Aftonbladet att de släpps.

– De har bett om benådning. Det finns ingen anledning att de inte ska få det. De är ångerfulla och har bett om ursäkt, sa justitieminister Berhan Hailu då.

På måndagskvällen uttalade sig svenskarna i etiopisk stats-tv.

– Det var mitt livs största misstag, att ta mig in i landet utan riktiga dokument och samarbeta med ONLF. Det var ett misstag som nästan kostade oss våra liv, säger Martin Schibbye.

I tv-inslaget säger journalisterna att de valde att respektera domstolens beslut om fängelse och i stället be om nåd.

– Alla kan göra ett misstag. Nu är vi glada att det etiopiska folket och regeringen har godtagit vår ursäkt så vi kan komma hem till Sverige och återförenas med våra familjer, säger Johan Persson.

Regeringen beviljar benådning

Klockan halv fem på måndagseftermiddagen, svensk tid, hölls en presskonferens av justitieminister Berhan Hailu på justitiedepartementet i Addis Abeba.

– Det finns två svenska journalister som är anklagade. De har samarbetat med en terroriströrelse och rest in i landet olagligt. De har ansökt om benådning och regeringen har beviljat deras ansökan. Beslutet ska verkställas vid årsskiftet, säger Berhan Hailu enligt SVT som rapporterar från presskonferensen med hjälp av en tolk i Stockholm.

Årsskiftet i Etiopien infaller den 11 september.

Etiopiska UD skriver i ett pressmeddelande att etiopisk lag tillåter benådning när fångar "visat äkta ånger för sina brott och gott uppförande i fängelset". Martin Schibbye och Johan Persson kommer att släppas vid en kommande ceremoni, enligt UD.

Beslutet fattades i juli

Enligt SVT betonar man på presskonferensen att beslutet gynnar folket och landet.

– Det viktigaste är att det är vårt beslut, ingen annans. Beslutet fattades i juli, säger Berhan Hailu enligt SVT.

Johan Persson och Martin Schibbye greps den 1 juli 2011 och har suttit fängslade sedan dess.

Etiopiens nu avlidne premiärminister Meles Zenawi ska enligt uppgifter till SVT redan i mars ha lovat utrikesminister Carl Bildt att svenskarna ska släppas. Han ska också ha sagt att det måste ske enligt traditionella former.

Fångar brukar benådas i samband med det etiopiska nyåret, som infaller i morgon tisdag. Enligt uppgifter till SVT rör det sig om drygt 1 900 personer. Anledningen är framför allt att ny plats behöver beredas i fängelserna.

"UD:s påverkan minimal"

Den norske Etiopien-experten Kjetil Tronvoll är inte överraskad över att Martin Schibbye och Johan Persson nu släpps fria. Han säger att det troligen hade skett också utan den "tysta diplomatin" från svenskt håll.

– Den svenska diplomatins inflytande eller påverkan i det här skeendet är kanske ingenting, därmed inte sagt att de inte har gjort sitt jobb. Men påverkningsgraden tror jag att har varit minimal, detta hade varit utgången oavsett vad de hade gjort.

Orsaken till det är enligt Kjetil Tronvoll att Etiopien nu har "fått ut vad man vill" av fängslandet. Nu, efter ett år, kan svenskarna släppas fria utan att den etiopiska regeringen tappar ansiktet, säger han.

– De är väldigt pragmatiska när det gäller politik. Nu när kostnaden för att ha Martin och Johan instängda är större än förtjänsten släpper man dem fria. Den huvudsakliga orsaken bakom den här domen var att statuera ett exempel för andra journalister, det är man nu klara med, säger Kjetil Tronvoll.

Publicerad: