Nyheter

Elevernas yoga anmäld som religiös

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Yogan skulle göra eleverna avslappnade.

Men utövandet anmäldes till Skolinspektionen.

Anledningen: anmälaren tycker att det är ett sätt att ta kontakt med hinduiska andar.

I våras fick elever på Östermalmsskolan i Stockholm lära sig yoga. Syftet var att de skulle bli lugna och koncentrerade.

Utövandet anmäldes

– Vi har haft både avslappning och röris (gympa), men yogan fungerade särskilt bra, säger klassens lärare Yvonne Littbrand till Svenska Dagbladet.

Men det gillades inte av alla.

I stället anmäldes yogautövandet som religiöst till Skolinspektionen. Personen bakom anmälan tyckte att yogan var ett sätt att "ta kontakt med hinduiska andar" och därför bröt mot skollagen eftersom skolan enligt den ska vara fri från religionsutövande, skriver tidningen.

Avvaktar beslut

Nu har yogan stoppats.

– Innan vi började så pratade vi om att det inte fick handla om något religiöst, vilket det heller inte gjorde. Jag vet att många skolor har yoga och bland föräldrarna har det bara upplevts som något positivt, säger skolans rektor Agneta Zetterström till SvD.

Erik af Edholm, docent och forskare inom Sydasiens religioner vid Stockholms universitet, säger till tidningen att han tycker att anmälaren överdrivit eftersom yoga i dag inte är ett religiöst uttryck utan att betrakta som en form av gymnastik. Inte heller kommunens grundskolechef ser några problem med att elever utövar yoga.

Skolan avvaktar nu Skolinspektionens beslut som kommer om några veckor.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: