Hungerstrejk sätter finger på USA och Obamas skamfläck

NYHETER

De har suttit över tio år i fängelse utan rättegång

Foto: En fånge i Guantanamo kikar ut från sin cell genom ett hål i väggen.

De har suttit fängslade i mer än tio år utan rättegång.

Nu hungerstrejkar över hundra av de 166 fångarna i terrorfängelset på Guantanamo.

En hungerstrejk som är mycket pinsam för president Obama.

Vad händer om någon av fångarna dör?

USA skickar 40 extra sjuksköterskor och specialister till Guantanamo för att förhindra detta. Fem fångar ligger redan på basens sjukhus och ytterligare sitter fastspända i specialstolar där de sondmatas med slang genom näsan.

Det hela började som ett miniuppror i början av februari.

Fängelsevakterna gjorde en som fångarna ansåg tämligen brutal genomsökning av deras celler. Flera fångar hävdar att vakterna handskades med deras exemplar av koranen på ett ovärdigt sätt och började hungerstrejka i protest.

Sedan dess har protesten utvecklats till en manifestation mot hela den omänskliga behandlingen som pågår på Guantanamo.

De som sitter på den amerikanska flottbasen på Kuba fördes dit som en del av USA:s och George W Bush ”krig mot terrorn”. Fångarna hämtades från Afghanistan, Pakistan och andra muslimska länder och flögs till Guantanamo.

Farligaste terroristerna

Inför världen förklarade USA att det här var de farligaste terroristerna. ”The worst of the worst” som Guantanamos dåvarande lägerchef Harry Harris sa till mig när jag besökte lägret 2007.

I efterhand har det visat sig att majoriteten av fångarna antingen var helt oskyldiga eller fotsoldater. Bara ett fåtal är verkliga terrorister, som hjärnan bakom 11 septemberdåden, Khalid Sheik Muhammed. Det erkänner numera till och med USA.

Under åren har den stora majoriteten skickats tillbaka till sina hemländer men fortfarande sitter 166 fångar kvar. Av dem är bara sex åtalade. 86 har redan godkänts för transport till sina hemländer eller länder som är villiga att ta emot dem. Ändå är de kvar.

Värst av allt är den total rättslöshet som präglar Guantanamo. Eftersom fångarna där är klassade som "fientliga stridande" och inte som krigsfångar så har de i princip inga rättigheter alls. De kan hållas på Guantanamo under resten av sina liv utan att dömas men också utan att bli åtalade. Det är ett moment 22.

I praktiken är de dömda till livstid så länge lägret inte stängs.

Det är där president Obama kommer in.

Obamas löfte

Hans första löfte som president var att stänga Guantanamo inom ett år. Något han kapitalt misslyckats med.

Hittills har Obama kunnat gömma sig bakom och skylla på kongressen. De har vägrat att anslå pengar till renovering av det fängelse i Illinois på det amerikanska fastlandet dit han vill flytta fångarna.

Men i takt med att alltfler fångar ansluter sig till hungerstrejken så växer kritiken mot Obama.

Han gör inte tillräckligt för att hitta länder som är beredda att ta emot fångarna som USA inte längre anser utgör någon fara.

För Obama finns det ett politiskt pris att betala. Skulle någon av fångarna dö kommer USA att hållas ansvarigt. Med den ökade risk det innebär för nya terrordåd mot USA.

Det är i det ljuset man ska se den plötsliga omsorgen hos den amerikanska administrationen att hålla fångarna vid liv.

Obama fick visserligen Guantanamoproblemet i knäet av föregångaren George W Bush. Men nu kommer han inte längre undan att ansvaret är hans.