Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Israel har bombat i Syrien

Publicerad 2013-05-04

USA tror att Israel under de senaste dagarna genomfört ett flyganfall mot Syrien, rapporterade CNN på fredagen. Den uppfattningen har även en republikansk senator, som sitter i senatens försvarsutskott.

På lördagsförmiddagen bekräftade Israel uppgifterna, enligt AP.

Enligt tv-kanalen uppger amerikanska och andra underrättelsetjänster i väst att Israel angrep mål i Syrien.

De israeliska planen ska ha avfyrat raketer mot Syrien när de befunnit sig utanför syriskt luftrum. Enligt israeliska myndigheter slog man till mot en vapenleverans som skulle till libanesiska Hizbollah, som stöder Syriens diktator Bashar al-Assad.

Det handlade inte om kemiska vapen, men om tillräckligt tunga vapen för att räden, enligt Israel, skulle vara rättfärdigad.

Bombanfallet skedde i fredags, men det är oklart var i landet.

Enligt CNN har USA samlat information som visar att israeliska stridsplan flög över libanesiskt luftrum under den aktuella tidpunkten.

Israel har på senare tid gjort klart att man kan komma att ingripa i Syrien för att förhindra att vapen hamnar i händerna på militanta grupper som libanesiska Hizbollah. De utkämpade 34-dagarskriget med Israel 2006.

Senator bekräftar

I januari i år genomförde Israel ett flyganfall mot en vapenkonvoj i Syrien.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham, som sitter i senatens försvarsutskott, sade vid ett partimöte med republikaner i South Carolina på fredagen, att Israel visst bombat mål i Syrien.

– Israel bombade Syrien i kväll, sade Graham och citerades i webbtidningen Politico.

Jan Hallenberg säkerhetsanalytiker på Försvarshögskolan, påpekar att en upprustning pågår av Israels ärkefiende Hizbollah och att alliansen Iran-Syrien-Hizbollah är ett ständigt orosmoment för Israel.

– Där vill Israel alltid se till att ha bättre vapensystem än sina motståndare. Då förbehåller man sig rätten att slå till på det här viset, och det har Israel alltid gjort.

Hallenberg anser också att de israeliska stridsflygplanen hade ett mer avlägset mål – att skicka ett meddelande till Teheran.

– Det här är en maktdemonstration: så här långt men inte längre.

Hallenberg pekar på att läget i Syrien riskerar att destabilisera hela regionen, och att flygattackerna är ett exempel på det.

– Det här visar på spridningsriskerna i den här konflikten. Det är oerhört stora risker.

Han ser också attackerna som en markering av oro över utvecklingen i närområdet. Med syriska regimens förfall och försvagning skapas maktpolitiska tomrum i både Syrien och Libanon, tomrum som kan fyllas av fiender som är mer svårbedömda och i viss mån farligare än dagens regim.

Attackerna kan förvisso även ses som en markering mot Iran, säger Ring.

– Men jag tror också att det är fråga om en genuin oro från israelisk sida.

Inga USA-soldater

President Barack Obama är inte beredd att skicka amerikanska soldater till Syrien.

– Jag ser inte framför mig ett scenario med amerikanska kängor (marktrupper) på syrisk mark, sade han vid ett besök i Costa Rica.

Under senare tid har det spekulerats om huruvida USA överväger att ingripa militärt i Syrien efter uppgifter om att kemiska vapen använts.

– Om det framkommer bevis för att kemiska vapen använts kommer USA att ändra sin hållning i konflikten, sade Obama.

TT Aftonbladet