Nyheter

Lärarnas avtalsilska: ”Är ett hån – avgå!”

Av: 

Lisa Röstlund

Erik Melin

NYHETER

Liknar nya löneavtalet med misshandel

Ilskan efter löneavtalet som slöts i går svämmar över – och på facebooksidorna för lärarfacken haglar avgångskraven på ledarna.

– Jag tänker på den misshandlade kvinnan. Ni vet hon som stannar kvar med förklaringen: Jag gör det för barnens skull, skriver en manlig lärare från Småland.

"Dags att avgå, Metta Fjelkner", skriver tre lärare på debattplats i Svenska Dagbladet.

I går kom lärarfacken och Sveriges kommuner och landsting, SKL överens om ett nytt löneavtal för lärarna. Det blev alltså ingen strejk, som hotade om förhandlingarna dragit ut ytterligare på tiden.

Fackförbunden gick ut hårt i vintras och krävde 10 000 kronor mer i månaden för den eftersatta lärarkåren. Men överenskommelsen slutade på 1 100 mer i månaden under första året – en tiondel av kravet.

Nu väller ilska, sorg och hat fram från besvikna lärare.

Lärarnas riksförbunds och Lärarförbundets facebooksidor fylls av känslosamma kommentarer.

Skäms över att vara lärare

En manlig småländsk lärare jämför lärarkåren med den slagna i ett misshandlarförhållande:

– Sedan i går kväll kan jag inte sluta tänka på den misshandlade kvinnan som inte mäktar med att bryta sig loss ur förnedringen. Ni vet hon, som gång på gång bestämmer sig för att det får vara nog. Att år av fysisk och psykisk misshandel nu får vara nog. Ni vet hon, som när mannen kommer hem med blommor i hand och LOVAR att bättra sig, vacklar och än en gång går till sängs med honom. Ni vet hon, som stannar kvar med förklaringen: Jag gör det för barnens skull!

En kvinnlig lärare skriver:

– Man skäms för att vara lärare efter detta avtal. Ett stort hån är vad det är.

Kräver avgång

En manlig lärare:

– Vilka jävla pajasar. Med sådana vänner är fiender absolut överflödiga.

– Jävla svikare, skriver en annan.

– Byt gärna bilden ovan till något trovärdig LR! En grupp hålögda lärare med blodsprängda ögon. Det vore mera representativt för oss och i synnerhet med tanke på detta avtal, skriver en tredje

Många kräver Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner och Lärarförbundets Eva-Lis Siréns avgångar.

Flera skriver också att de nu vill lämna facket. Vissa skriver att de söker nytt jobb.

På debattplats i Svenska Dagbladet skriver tre LR-medlemmar, Jens Croneman, Philip Dante och Lars-Göran Hultberg, att det är dags för Metta Fjelkner att avgå.

De tycker att det är naivt av fackledningen att hoppas på att kommunerna ska vilja betala när avtalet saknar garantier.

"Respekt" för besvikelsen

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, säger till Aftonbladet att hon förstår ilskan:

– Jag har all respekt för det och jag förstår att väldigt många är besvikna om man nu trodde att vi i den här ronden skulle få fram 10 000 på ett år. Jag har våndats mycket över det här. Det är klart jag önskat att det hade varit många procent mer. Men arbetsgivarna är inte hindrade att ge mer.

– Sex i styrelsen reserverade sig mot att säga ja. Men det här är inte en förhandling mellan två parter utan det är en medlare som tagit fram detta. Hade vi tackat nej till detta i går och strejkat, så hade vi fått ytterligare 14 dagar när vi skulle sätta oss ned och tänka, och vi hade fått ett ettårsavtal på 2,6 procent.

– Vi hade som alternativ att ge lärarna 4,2 procent 2012 med retroaktiv lön, industrimärket 2013. Vi kom till slutsatsen att vi ska ta detta. I samband med valet 2014 har vi möjlighet att säga upp avtalet.

– I min roll som ordförande måste jag väga argument, och antingen anta medlarbudet eller förkasta det och låta kommunerna tjäna en massa pengar på mindre lönehöjningar. Och en strejk gynnar bara kommunerna som slipper betala ut lön.

Fått mejl om avgångskrav

Om avgångskravet säger hon:

– Jag har all respekt för det. Är det så att det visar sig att våra beslutande församlingar hellre velat ha 2,6 procent får jag ta konsekvensen av det. Men skulle jag kasta in handduken nu tar jag inte konsekvensen av de frågor som

– Jag har fått många mejl själv också om detta, att jag ska ta konsekvenserna av avtalet och avgå. En ordförande måste alltid överväga sin position. Det är många lokala företrädare ute i vårt land som också har det jobbigt, som i går sade ja till avtalet. Ingen säger att det är bra, men det är bättre än att inte kunna leverera något alls.

Fjelkner tar upp att man vunnit över SKL för att få ha kvar den lokala löneförhandlingsrätten och loven, som hotas.

Om jämförelsen med misshandel säger Fjelkner:

– Många känner så och jag också. Under många år har kommunerna misshandlat lärarna. Fortsätter kommunerna att misskreditera lärarna kommer vi inte ha några lärare kvar. Under många år har vi jobbat för ett förstatligande av skolan. Vi hoppas att vi 2014 ska få fler partier att inse vikten av det.

"Har kunnat leverera"

Eva-Lis Sirén säger sig också förstå besvikelsen:

– Jag är också besviken över alla vackra ord som politiker haft som kunde gett mycket mer. Sådana här beslut är alltid svåra. Mitt budskap har varit väldigt tydligt: att lärarna i år ska få mer än andra, och det har de fått. Jag ska kämpa stenhårt för att det ska fortsätta så.

– Ska vi ta ett steg framåt eller stå kvar och stampa? Jag valde att ta ett steg framåt.

Om kravet på avgång säger hon:

– Vi ska ta ett första steg för att på sikt täppa igen lönegapet. Det har tagit 50 år att komma hit. Man ska alltid överväga sin position. Men det uppdrag jag har fått har vi kunnat leverera i ett första steg.

Sent på torsdagskvällen fick Metta Fjelkner stöd. I ett uttalande säger samtliga distriktsordförandena i Lärarnas riksförbund att de har ett ”odelat förtroende” för henne.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter