De fann nazitåget - kräver hittelön

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skattletare ska ha hittat guldet med radar

1 av 4 | Foto: TVP
Piotr Koper och Andreas Richter kräver en hittelön på tio procent av fyndet i nazitåget.

Jakten på naziguldet tog en ny vändning i går.

Då framträdde de två skattletarna som påstår sig ha hittat guldtåget i en direktsänd presskonferens i polsk tv.

Deras krav?

Tio procent i hittelön.

Piotr Koper från Polen och hans tyske kollega Andreas Richter gjorde sensation den 18 augusti. Det var då de meddelade myndigheterna i staden Wałbrzych i södra Polen att de hade ­bevis för att de hittat ett nazi­tåg som försvann i slutskedet av andra världskriget.

Det var ett av de två tåg som under alla år ryktats innehålla ofantliga rike­domar i form av guld, konst och andra värdeföremål. Skatter som nazisterna ­rövade med sig under ­reträtten från den framryckande Röda armén.

”Har klara bevis”

Både Koper och Richter lät säkra på sin sak under den tv-sända presskonferensen, enligt The Telegraph.

Koper läste upp ett kortfattat meddelande:

”Vi har klara bevis på ­tåget”, sa han och fortsatte om hur de båda lyckats genom att använda ”våra egna resurser, vittnesmål från ett ögonvittne och vår egen ­utrustning och skicklighet.”

Vittnesmålet från ögonvittnet ska de ha fått på dennes dödsbädd.

Bevisen, då?

Jo, genom att använda en slags radar som kan tränga genom marken presenterade de bilder på vad som kan se ut som ett tåg i underjorden.

Piotr Koper förklarade att de lokala myndigheterna fått se bevisen den 18 augusti. Sedan läckte någon och hela karusellen var i gång.

Skattletare har vallfärdat till Wałbrzych och polsk militär har satts in för att vakta området. I går kallades förstärkningar in.

Krav från Ryssland

Nazitåget har på mindre än en månad också blivit en storpolitisk fråga. Ryssland kommer att ställa krav, om nazisterna snodde rike­domarna på dåvarande sovjetisk mark. Polen vill ha sitt och där har flera ministrar gett olika besked den senaste tiden.

Först deklarerade den biträdande kulturministern att han var ”nästan säker” på att guldtåget lokaliserats.

Men bara för några dagar sedan gick en annan minister ut och kallade allt för ”ett skämt” och att inget guldtåg existerar.

Kan duon Koper och Richter, och deras radar, ha löst gåtan?

Och har de en chans på tio procent i hittelön?

När ­tåget väl tömts, förklarade de i tv-sändningen, vill de att det ­doneras till ett lokalt museum i Wałbrzych.

Naziskatter som hittats

2010 upptäcktes en underjordisk källare i Berlin när tunnelbanan vid Alexanderplatz ­byggdes ut. Där fanns värdefulla statyer av Margarethe Moll, en ­välkänd tysk skulptris, och andra konstnärer vars verk nazisterna tyckte var ”olämpliga” och därför gömde.

2012 hittades en samling på cirka tusen konstverk i München. I samlingen fanns ­mellan 200 och 300 konstverk som nazisterna misstänks ha stulit. Bland konstnärerna: Matisse, Chagall och Renoir.

Publicerad: