Ryssland

Val utan yra - så tänker ryssar om presidentvalet

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

MOSKVA. Presidentval stundar i Ryssland.

Men det råder ingen valyra i landet.

Så här svarar fyra unga ryssar på om de tänker rösta i valet där Vladimir Putin redan är vinnare.

  • Hur är det att leva som ung kvinna i dagens Ryssland? Se hela vår reportageserie på specialsajten ”Rysslands döttrar” - klicka här!

Aljona Aljohina, 29, lärare och modell, Moskva

– Tyvärr tror jag inte att jag kommer att vara i landet under valet eftersom jag bor i Huntington beach i Kalifornien halva tiden.

– Men jag tycker att det är viktigt att rösta, även om jag är medveten om situationen i Ryssland och att valet inte påverkar mycket. Större delen av Ryssland kommer att rösta på Putin, men jag tycker inte att det är något fel med det egentligen. Vi har haft en historia med mycket undermåligt ledarskap i vårt land före Putin, Putin är det bästa vi haft under en lång tid. Jag tror att människor är rädda för att förändra något med risk för att det kan bli sämre.

Katya Trotsenko, 23, hårstylist och HBTQ-aktivist, Moskva

– Jag tänker rösta i valet. Jag har inte bestämt mig än på vem. För mig är det viktigaste att rösta på någon annan än Putin. Det räcker nu, vi är less på honom. Men det kommer inte att bli någon förändring. Inte efter detta val i alla fall. Han kommer ändå att vinna. Rättare sagt; han kommer att göras till president för det är så det fungerar i det här landet. Jag har bevittnat det själv. Jag har varit observatör vid tidigare val. När partiet “Enade Ryssland” inte vinner någonstans så vinner de ändå på nåt konstigt sätt officiellt.

– Jag tycker det är viktigt att rösta eftersom ju fler som går och röstar och använder sin valsedel, desto färre oanvända valsedlar kommer att tilldelas Putin olagligt.

Maria Tjistjakova, 23, videobloggare, Niznij Novgorod

– Jag tänker inte rösta i valet eftersom min presidentkandidat Alexej Navalnyj olagligen hindrades att ställa upp och därför har jag inget i det där valet att göra. Därför är det många som nu tänker bojkotta det här valet.

− Vi har haft samma president i 18 år, förutom under fyra år då vi hade Medvedev, men i själva verket var det ju Putin som styrde då också. Så självklart är det här inte ett riktigt val. De kan konstruera vilket valresultat som helst. Det finns en massa filmer på nätet där man får se hur de fuskar med valsedlar och bara öser ner en massa “lämpliga” valsedlar i urnor. Det är inte heller ett riktigt val därför att övriga kandidater endast ställer upp för syns skull.

Alexej Fomin, 26, språklärare, Niznij Novgorod

– Jag har inte bestämt mig för om jag ska rösta än. Det finns de som säger att Kreml vill att många ska gå och rösta för att visa hur viktigt valet är. Samtidigt vet jag att det inte spelar någon roll om jag röstar eller inte, Putin kommer att vara president. För mig är inte valet så viktigt, det påverkar inte min vardag.

– Jag tar inte någon av de nuvarande politikerna på allvar. Ibland tittar jag på vad de säger och vad de gör, men jag ser dem inte som politiker. Jag tror inte att jag kommer att gå och rösta. Gör jag det har jag inte så mycket valmöjligheter.

– Jag tycker absolut inte att Putin är en diktator. Han är dedikerad till sitt land, en patriot, och jag tror att han gör sitt bästa. Jag kan inte tänka mig att någon som vill styra ett land gör något dåligt för sin befolkning med avsikt.

Alexandra ”Sasha” Jelina, 23, konstintendent, Moskva

– Jag har inte bestämt mig för om jag ska rösta än eftersom jag fortfarande inte vet vem jag ska rösta på. Jag vet inte riktigt varför jag måste rösta. I det stora hela tror jag inte att något kommer att förändras. Jag kan inte påverka något ändå. Det brukar sägas att “en röst kan förändra allt” men, nej, så är inte fallet. Därför tvekar jag starkt på om jag ska rösta eller inte.

– Jag pratar inte mycket om politik, varken med familj eller kollegor, det rör upp så många känslor. Det finns många jag känner som tänker bojkotta valet. Så finns det sådana som jag som inte riktigt vet vad de ska göra.

Publisert:

LÄS VIDARE

Han är hjärnan bakom Rysslands anti-gaylag

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryssland

Vladimir Putin

Ksenija Sobtjak

Vladimir Zjirinovskij