Fingerknäckandets gåta löst

Helt okej att knäcka detta
Helt okej att knäcka detta

Ett outhärdligt ljud för vissa, ett nästan maniskt beteende hos andra.

Att knäcka med fingrarna väcker känslor.

Men vad händer inne i fingret – egentligen?

Det kanske inte tillhör den medicinska vetenskapens allra största olösta mysterier, men faktum är att forskarna inte har haft någon bra förklaring till hur eller ens varför det krasande ljudet uppstår när någon knäcker med fingrarna. Fram till nu.

– Vi kallar den för "Dra mig i fingret-studien", och det är precis vad vi gjorde. Vi drog någons finger och filmade vad som händer med hjälp av magnetkamera, säger Greg Kawchuk, professor i rehabiliteringsmedicin vid University of Alberta, Kanada.

Försöksperson blev Jerome Fryer, passande nog kiropraktor till yrket, med en uttalad förmåga att kunna "knäcka" varje enskilt finger på båda händerna.

Det visade sig att varje fingerknäck resulterade i att en gasfylld hålighet bildades på mindre än 310 millisekunder inuti fingerleden.

– När ledytorna separeras finns ingen mer ledvätska som kan fylla tomrummet, varpå en hålighet uppstår, och det är när den bildas som det där ljudet kommer, säger Greg Kawchuk.

Enligt forskarna finns inga bevis för att "fingerknäckande" är skadligt. Tvärtom. Det kan mycket väl vara så att denna förmåga är ett tecken på friska leder, konstaterar forskarna i Plos One.

TT

Publisert: