Kallduschen för Löfven: Ny bottensiffra

Statsminister Stefan Löfven tvingas inleda S-kongressen med en rejäl kalldusch.

Socialdemokraterna når en ny bottennotering i en ny mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker och regeringspartierna har tillsammans bara stöd av 32,5 procent.

– Jag hoppas att bra beslut på kongressen kommer att bidra till att öka förtroendet för oss, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

I dag inleds Socialdemokraternas partikongress i Västerås. Mycket uppmärksamhet riktas där mot det tal som statsminister Stefan Löfven håller inför ombuden. S-ledaren har den senaste tiden dragits med usla opinionssiffror och den nya mätningen från Aftonbladet/Sverige Tycker visar att problemen hopar sig än mer.

Fortsätter raset

S fortsätter att tappa och bara 26,9 procent av väljarna skulle rösta på dem om det var val i dag. Det är den sämsta noteringen i Aftonbladet/Sverige Tycker sedan valet i höstas. Även regeringspartnern Miljöpartiet backar och får 5,6 procent.

Löfvens minoritetsregering samlar nu bara 32,5 procent, inte ens en tredjedel av väljarkåren. Sedan valet har S och MP tillsammans tappat 5,4 procentenheter.

– De har nog att göra med att det kostar att regera. Sedan regerar de fortfarande på någon annans budget än sin egen. Samtidigt ser vi att Vänsterpartiet går framåt, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige Tycker.

Partisekreteraren Carin Jämtin (S) säger att det finns flera orsaker till att partiet backar.

– En grundläggande utmaning för oss är att Sverige fortfarande styrs på en borgerlig budget. I höst kommer vår politik för fler jobb och en bättre skola börja genomföras och då kommer väljarna se skillnad. Jag hoppas förstås att bra beslut på kongressen också kommer att bidra till att öka förtroendet.

Men inte heller inom Alliansen har partierna någon anledning att dra på smilbanden, även om man totalt har ett litet övertag jämfört med de tre rödgröna partierna. Undantaget är Centerpartiet som ökar till 8,5 procent i mätningen - högt över valresultatet.

”Får positiv respons”

Partisekreteraren Michael Arthursson (C) är lyrisk.

– Vi får mycket positiv respons för vår politik. Sedan har vi märkt att det råder en ny boom för Annie Lööf när det gäller förtroende. Det är många som är imponerade av hennes ledarskap, säger han.

Efter en uppgång under våren backar Moderaterna till något till 23,3 procent, vilket är exakt vad man fick i riksdagsvalet. KD och FP lyckas med nöd och näppe hålla sig ovanför riksdagsspärren.

Sverigedemokraternas uppgång fortsätter. Partiet har nu stöd av 17,2 procent av väljarna.

– Deras väljare kommer framför allt från M men även KD. Det finns också ett visst flöde från S men det är inte särskilt stort, säger opinionschefen Karin Nelsson på Sverige Tycker.

3 hetaste frågorna på S-kongressen

JOBBMÅLET

Regeringen har lovat att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. ­Målet har ifrågasatts av tunga experter och inom partiet är man frågande till hur det ska nås. På kongressen ska Löfven försöka ge besked om hur arbetslösheten ska pressas till­baka rejält. Både från LO och från delar av S kräver man kraftfulla investeringar

i bostäder, infrastruktur och välfärd.

FÖRÄLDRAFÖRSÄKRINGEN

Regeringen planerar att öronmärka ytterligare en månad i försäkringen för respektive förälder. Men internt i S vill många gå ännu längre. Inför kongressen finns krav på att partistyrelsen ska ta fram en plan på när en individualiserad försäkring – som delas helt lika – kan nås.

KVINNODOMINERADE FACKEN

De kvinnodominerade facken fortsätter att ställa krav på rätt till heltid och slopad allmän visstid. Samtal mellan arbetsmarknadens parter ska lösa frågan, men från facken har lyfts ett önskemål om att ett hot om lagstiftning ska ligga kvar i fall förhandlarna misslyckas.

Publisert: