Bränderna på asylboenden

Planerat boende för flyktingar nedbrunnet

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Ett planerat flyktingboende har brunnit ned utanför Floda.

Räddningstjänsten fick larmet om en brand i en byggnad på lördagsmorgonen.

– Jag har hela tiden varit lite ängslig för att dra igång något där, säger Rutger Fridholm, kommunpolitiker i Lerum.

Tipsa | Aftonbladet

Mjölkbonden Lars Hagström som har gården bara ett stenkast från det tilltänkta flyktingboendet var uppe klockan tre på morgonen. Två timmar senare kände han röklukt och anade att en eld hade tagit fart.

– När jag kom ut två timmar senare var det den här förödande lukten, säger Lars Hagström.

Byggnaden ligger utanför Floda, strax öster om Lerum, och är ett planerat flyktingboende, bekräftar Migrationsverket. Det är flera gamla trähus som tidigare använts som friluftsanläggning och scoutlokal.

– De har inte lyckats få med Bockaberg två och tre. Hade detta varit en eldsvåda på sommaren eller våren hade det varit katastrofalt, säger Lars Hagström.

När räddningstjänsten var på plats gick han fram för att ta en bild.

Larmet inkom först 09.52. När räddningstjänsten kom till platsen var minst ett hus i brand. Ett hus på 10x15 meter hade redan brunnit ner till grunden. Övriga närliggande byggnader är rökskadade.

”Otroligt olyckligt”

Johanna Uhr på Migrationsverkets presstjänst säger att huset var ett tilltänkt flyktingboende men lyckligtvis hade ingen hunnit flytta in.

– Det är otroligt olyckligt att det här ska behöva ske, vi är beroende av de här boendeplatserna eftersom det är så många människor som kommer till Sverige, säger Johanna Uhr.

Hon har nu löpande kontakt med polisen.

Det finns misstankar om att branden ska vara anlagd och en förundersökning gällande mordbrand har inletts. Platsen är avspärrad för en teknisk undersökning.

Sedan några veckor tillbaka har Migrationsverket tagit beslutet att hemlighålla var alla deras asylboenden ska ligga som en säkerhetsåtgärd.

– Vi kommer att fortsätta att jobba på som tidigare för att hitta boendeplatser, säger Johanna Uhr.

”Var oroad för det här”

Rutger Fridholm (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen i Lerum, säger att han har känt sig orolig över att husen ligger så ödsligt.

– Jag har hela tiden varit lite ängslig för att man skulle dra igång något där. Det ligger en halv mil ifrån Floda. Både för risken för sådant här, och för att de som skulle bo där skulle vara isolerade, säger Rutger Fridholm.

Området omkring består av skog, en betesäng och en intilliggande sjö.

Fridholm hade velat sätta upp något form av larmsystem vid huset när asylsökande skulle flytta in. Han säger att boendet var planerat för mellan 80 och 100 personer och ägs av Assyriska föreningen.

Enligt Lerums tidning skulle Bockaberg bli kommunens första asylboende.

Bränder på flyktingboenden 2015

Ett barnkollo som planerades att användas som asylboende brändes ner i närheten av Eskilstuna 23 oktober.
Ett barnkollo som planerades att användas som asylboende brändes ner i närheten av Eskilstuna 23 oktober.

Interaktiv karta: Här har det brunnit

DECEMBER

16 december: Larm om flera bränder i ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn nära skånska Bjuv. Polisen utreder misstänkt mordbrand.

14 december: En villa i Södertälje totalförstörs i en våldsam brand samma dag som den skulle ha börjat användas som boende för ensamkommande flyktingbarn. Polisen utreder mordbrand.

9 december: Ett HVB-hem för ensamkommande har totalförstörts i en brand utanför Uppsala. En person som bor på boendet har gripits misstänkt för mordbrand.

9 december: En logementsbyggnad i Ängelholm som skulle bli flyktingboende börjar brinna när någon slänger in papper och någon vätska. Elden tar sig inte ordentligt.
3 december: Ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn eldhärjas i Götene. Polisen misstänker att branden är anlagd.

NOVEMBER

10 november: En lager- och kontorslokal i värmländska Forshaga eldhärjas. Kommunen hade inlett en utredning för att se om byggnaden skulle kunna bli aktuell som boende för asylsökande.

7 november: Ett planerat asylboende utanför Floda brinner ner till grunden. Orsaken till branden är ännu okänd.

7 november: En explosion inträffar på ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn i Kalmar. Polisen utgår från att detonationen var avsiktlig.

OKTOBER

29 oktober: Någon eller några häller brandfarlig vätska genom fönstret på en HVB-hem som också används som boende för ensamkommande flyktingbarn i Tjörnarp utanför Höör. Vätskan antändes, men personalen lyckades snabbt släcka branden.

28 oktober: Tre personer får föras till sjukhus efter en brand på Migrationsverkets ankomstboende i Jägersro, Malmö. Polisen rubricerar det som mordbrand.

28 oktober: Larm om brand vid tilltänkt asylboende i Danderyd. En väktare upptäckte att fasaden brann och släckte.

27 oktober: Mindre brand orsakad av att något brinnande kastas in på planerat flyktingboende på Färingtofta skola i Skåne. Automatlarmet gick och räddningstjänsten var snabbt på plats.

26 oktober: Brand i Lund vid dörren till ett boende för ensamkommande barn. Personalen släckte branden innan räddningstjänsten kom till platsen. Polisen misstänker att branden är anlagd.

26 oktober: Flera småbränder blossar upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn. Två personer sågs kasta sten, hälla ut brännbar vätska och tända på.

24 oktober: Ny brand på Rosenkullens asylboende i Munkedal, i en del som inte eldhärjades i förra branden.

23 oktober: En byggnad som används som barnkoloni på somrarna totalförstördes i en brand i Ärla, Eskilstuna. Kommunen har undersökt möjligheterna att göra om kolonin till flyktingboende. Utreds som mordbrand.

22 oktober: Ett planerat flyktingboende i Perstorp sattes i brand tidigt på morgonen. Byggnaden var tom. Utreds som mordbrand.

20 oktober: Ett flyktingboende i Munkedal eldhärjades. Fjorton boende evakuerades. Polisen utreder det som grov mordbrand.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

SEPTEMBER

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund, som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

AUGUSTI

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

MARS–JULI

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Orsaken till alla bränder är inte klarlagda. Polisen misstänker att ungefär en tredjedel av dem har startat inne på boendena.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tog emot 100 flyktingar: Så gick det – 1 år senare

ÄMNEN I ARTIKELN

Bränderna på asylboenden

Lerum