Palestinsk bebis dog

Uppdaterad 2015-11-05 | Publicerad 2015-10-31

En åtta månader gammal palestinsk pojke dog på fredagen, efter att ha andats in tårgas.

Våldsvågen fortsatte med stenkastning på Västbanken och nya knivattacker i Jerusalem och Nablus.

En åtta månader gammal bebis i Betlehem dog efter att israeliska soldater skjutit tårgas nära hans hem på Västbanken, rapporterar AFP. Pojken dog enligt palestinska hälsomyndigheter av kvävning efter att ha andats in tårgasen.

Tårgasen sköts under en av flera sammandrabbningar mellan palestinska ungdomar och israelisk militär på Västbanken och Gaza under fredagen. Hundratals personer, mestadels ungdomar, kastade stenar, brandbomber och brinnande däck mot israeliska soldater, som slog tillbaka med tårgas och gummikulor, enligt AFP.

Amerikansk turist knivskars

I Jerusalem knivattackeras en amerikansk turist och fick lättare skador. Den 23-årige palestinske angriparen sköts ihjäl.

I Nablus ska två palestinier ha försökt knivhugga israeliska soldater vid en checkpoint. De sköts och den ena avled.

En 13-årig palestinsk pojke åtalades i dag för mordförsök på två israeliska pojkar i mitten av oktober. 13-åringen ska ha utfört attackerna tillsammans med sin 15-årige kusin, som sköts ihjäl av israeliska säkerhetsstyrkor.

Inspireras av sociala medier

Mellanösternforskaren Björn Brenner säger till TT att det ökande antalet knivattacker kan förklaras med att gärningsmännen är unga individer, som inspireras via sociala medier.

– Det finns ingen långsiktig planering bakom de här dåden. Man kan se det som en ny form av självmordsattacker, eftersom de är medvetna om att de kommer att bli nedskjutna om de genomför sin handling, säger Björn Brenner.

Sedan början av oktober har 64 palestinier skjutits ihjäl av israeler. Under samma period har elva israeler dödats i kniv- och skottdåd, skriver Omni. Den uppblossande våldvågen tog sin början i konflikter kring al-Aqsamoskén på Tempelberget, en plats som är religiöst viktig för såväl muslimer som judar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln