Krisen i Grekland

Bankerna öppnar igen i krisens Grekland

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Stängda banker uppges ha kostat nästan 30 miljarder

Efter tre veckor: I dag öppnade bankerna i Grekland på nytt.

Tusentals människor köade utanför kontoren i morse – men väl därinne möttes de av hårda begränsningar.

Dessutom har priserna höjts på många vanliga varor.

Det akuta läget i krisen som har förlamat Grekland ser ut att vara över.

Vid 08 på måndagsmorgonen, lokal tid, slog bankerna upp sina portar för första gången sedan i slutet av juni. Köerna ringlade långa utanför bankkontor över hela landet. Men de hårt prövade grekerna får inte fria tyglar framme vid disken. Den uttagsbegränsning på maximalt 60 euro, motsvarande ungefär 560 kronor, per person och dag gäller fortfarande. Den har dock kompletterats med ett veckotak på 420 euro. Det gör att den som inte tar ut några pengar en dag kan ta ut 120 euro dagen efter.

Varor blir dyrare

Nyhetsbyrån AP rapporterar att bankkunder inte heller kan lösa in checkar i utbyte mot kontanter. Det finns också begränsningar när det gäller att öppna nya konton. Semestrande greker kan heller inte ta ut kontanter utomlands med sina bankkort.

De tuffa åtstramningar som långivarna EU, IMF och ECB krävt för att stötta grekerna med nya krismiljarder kommer också märkas i de grekiska affärerna. Momsen har höjts från 13 till 23 procent på varor som kaffe, te, kakao, vinäger, salt, brasved, insektsmedel och kondomer.

Får nya miljarder

I helgen ombildades den grekiska regeringen. Fem ministrar, varav fyra hade motsatt sig uppgörelsen med långivarna, ersattes. Redan i mitten av den här veckan måste den nya regeringen införa nya åtstramningar.

I fredags fick Grekland motsvarande 65 miljarder i lån för att klara de mest akuta betalningarna. Och pengar kommer att behövas. Enligt nyhetsbyrån AFP har det kostat runt 30 miljarder kronor enbart att hålla bankerna stängda.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Grekland

Grekland

EU