Kristdemokraterna

Så många röstar på SD – utan att tycka om partiet

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Nästan 20 procent av väljarna vill rösta på Sverigedemokraterna.

Men bara 14,5 procent säger sig tycka om partiet.

Det visar färska siffror från SCB.

Dessutom ökar stödet för SD från LO–medlemmar.

1 december presenterades siffror på hur svenska väljare skulle rösta om det vore riksdagsval i dag. SD, Sverigedemokraterna, gick starkt framåt i undersökningen medan Socialdemokraterna och Moderaterna backade.

19,9 procent av väljarna uppger i undersökningen att de skulle rösta på SD i ett hypotetiskt riksdagsval i november.

Sticker ut mest

Statistiska centralbyrån, SCB, frågade i samma undersökning vilket parti väljarna sympatiserar mest med, siffror som presenterats nu på morgonen.

Det parti som sticker ut mest i mätningen är Sverigedemokraterna. 19,9 procent av väljarna säger att de vill rösta på partiet om det är val i dag. Men mer än 25 procent av SD:s väljare svarar inte att de tycker om partiet. På den frågan får SD endast 14,5 procents stöd.

I maj såg siffrorna liknande ut, då 14,4 procent ville rösta på SD men endast 10,4 procent sympatiserade med partiet.

– Fler skulle rösta på dem i dag än de som uppger att det är det partiet som står dem närmast. Den skillnaden har vi sett hela tiden och den har ökar lite över tid när de har växt, säger SCB:s Johan Eklund.

Mer stöd bland män

Enligt SCB:s statistik har SD, liksom tidigare, ett klart starkare stöd bland män än bland kvinnor. Precis som tidigare har partiet lockat flest väljare från Moderaterna (1,8 procent sedan maj 2015).

För Moderaterna och Socialdemokraterna är siffrorna omvända: fler säger att de sympatiserar med partierna än antalet som uppger att de skulle rösta på dem.

27,6 procent säger sig vilja rösta på S – 29,9 procent att de sympatiserar med dem. Om det vore val i dag skulle 23,5 procent rösta på M, men 25 procent säger att de håller med partiet.

Fler väljare än sympatisörer

Enligt statistiken är det betydligt yngre personer, och framför allt kvinnor, som sympatiserar med Miljöpartiet (7,3 procent). 5,9 procent skulle rösta på MP om det var val i dag.

Liksom SD har Kristdemokraterna och Centerpartiet större andel väljare än sympatisörer, enligt SCB. 3,5 procent uppger att de skulle rösta på KD, medan endast 3,1 procent sympatiserar med dem.

Dessutom ökar stödet för SD bland LO-medlemmarna, som liksom tidigare är näst största parti bland medlemmarna. Stödet har ökat från 15,2 procent i maj till 24,2 procent i november. Socialdemokraterna får bland LO-medlemmarna stöd av 41,6 procent jämfört med 49,1 procent i maj.

Ökar i syd

Stödet för SD har ökat kraftigt i Skåne och Blekinge. 29 procent av männen i området sympatiserar med partiet. I maj 2015 var stödet 19,6 procent.

– Det är en rejält signifikant ökning, säger Johan Eklund.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige år 2028 – om SD skulle ha makten

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristdemokraterna

Moderaterna

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

SCB, Statistiska centralbyrån