Skolskjutningen i Roseburg

Skolskyttens pappa: Vapenlagarna måste ändras

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Chris Harper-Mercer dödade nio personer på sin skola – när polisen anlände sköt han även sig själv.

Nu berättar gärningsmannens pappa om skolskjutningen i Oregon.

– Det hade aldrig hänt om Chris inte hade kunnat få tag på 13 vapen, säger Ian Mercer till CNN.

En lärare och åtta elever dödades av Chris Harper-Mercer, 26, under torsdagens skolskjutning på Umpqua Community College i Roseburg i den amerikanska delstaten Oregon.

Med ett av sina sex medhavda vapen sköt Harper-Mercer ihjäl sig själv när polisen kom till platsen. Totalt har polisen beslagtagit 13 vapen som 26-åringen hade kunnat köpa helt lagligt.

Kritiserar vapenlagarna

I en intervju med CNN berättar gärningsmannens pappa att han vill se en förändring av USA:s vapenlagar – något han hoppas kan motverka framtida tragedier.

– Hur i hela friden kunde han få tag på 13 vapen? Varje gång något sådant här händer pratar man om vapenlagar utan att något händer. Det hade aldrig hänt om Chris inte hade kunnat få tag på 13 vapen. Jag hade ingen aning om att han ens ägde vapen. Vapenlagarna måste ändras, säger han.

Gärningsmannen har beskrivits som fylld av hat och som besatt av massmördare.

– Jag låter polisen fullfölja sin utredning. Jag har inga kommentarer om hans mentala tillstånd men uppenbarligen har man någon form av problem om man går ut och dödar nio personer, säger Ian Mercer till CNN. 

”Ingen bitterhet”

Ian Mercer hade inte träffat sin son sedan denne flyttade till Oregon för två år sedan. På frågan om hur han beskriver deras förhållande svarar han:

– Han var min son. Det fanns ingen bitterhet mellan oss. När vi umgicks gjorde vi vanliga saker som en son och en far gör tillsammans. Vi åt mat och pratade med varandra, säger Mercer.

Skolskyttens pappa beklagar den stora sorg som anhöriga till nio dödsoffer nu upplever.

– Mitt hjärta går ut till alla familjer som har påverkats av det här. Jag vet att jag inte kan säga någonting som förändrar det inträffade men, snälla tro mig, mina tankar är hos alla familjer och jag hoppas att de kan ta sig igenom det här, säger Ian Mercer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolskjutningen i Roseburg

USA