McCain: ”Ryssland anföll våra allierade”

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Ryssland påstår att målet för flygattackerna i Syrien är Islamiska staten och andra terrororganisationer.

Men såväl ögonvittnen på plats som länder i väst hävdar att missilerna var avsedda för oppositionen.

– Jag kan med säkerhet bekräfta att anfallen riktade sig mot våra allierade i Fria syriska armén som har beväpnats och tränats av CIA, säger John McCain, ordförande i amerikanska senatens försvarsutskott.

På onsdagen började Ryssland bomba mål i Syrien från luften. Det ryska försvarsdepartementet uppgav att attackerna var riktade mot IS och andra terrororganisationer – men både USA och Frankrike uttryckte snart oro över att målet för flygräderna snarare verkade ha varit den syriska oppositionen.

New York Times uppgav senare att en specifik rebellgrupp som tränats av CIA ska ha varit måltavla för den ryska attacken. Något som den tidigare republikanske presidentkandidaten John McCain, ordförande i den amerikanska senatens försvarsutskott, nu säger sig vara säker på.

– Jag kan med säkerhet bekräfta att anfallen riktade sig mot våra allierade i Fria syriska armén som har beväpnats och tränats av CIA, säger han till CNN.

”Vi är inga terrorister”

Ögonvittnet Firas Alsaid, 27, befann sig bara ett par hundra meter från nedslagsplatsen för två av de ryska missilerna.

– I går runt klockan 11 på förmiddagen angrep Rysslands flyg Talbiseh med två missilangrepp. Vi hörde en enorm explosion. 16 människor dog, tre barn, två kvinnor och elva män. Hela gatan var totalt ödelagd, säger han i en Skype-intervju med norska VG på torsdagen.

Firas Alsaid har bott i Talbiseh i provinsen Homs under hela den över fyra år långa konflikten i Syrien. Han bekräftar att det framför allt är rebeller från Fria syriska armén som kontrollerar området.

– Putin ljuger. Vi är inga terrorister, vi har inga IS-krigare här över huvud taget, säger Firas Alsaid.

”Informationsattacker”

Ryssland uppger att ryskt flyg har skadat eller förstört tolv IS-mål i Syrien, bland annat en kommunikationscentral och två vapendepåer, rapporterar AP.

– Vi har attackerat mål från IS och andra mål. Vi attackerar alla terrorgrupper, inte bara IS, säger Lavrov på en presskonferens i New York och nämner al-Qaida-stödda Nusrafronten.

Däremot betraktar inte Ryssland Fria syriska armén som en terrorgrupp, säger Lavrov.

President Vladimir Putins talesperson Dmitry Peskov säger också att Ryssland är ute efter fler grupper än IS.

– De här organisationerna är välkända och målen är valda i samarbete med Syriens väpnade styrkor.

Putin förnekade på torsdagen uppgifterna om att civila dött i de ryska flygangreppen.

– Vi är beredda på sådana informationsattacker. De första rapporterna om civila dödsoffer kom redan innan våra flyg hade lyft från marken, säger han i ett direktsänt tal från Kreml enligt AP.

Publicerad: