Mammans vädjan: "Föräldrar – sluta skicka era sjuka barn till förskolan"

avMatilda Andersson

NYHETER

"Läkarna tror att hon blev sjuk av baciller som hennes syskon fått hem från förskolan".

1 av 4
Mamma Linda tillsammans med lilla Milly. Linda hoppas att hennes uppmaning ska få föräldrar att inte lämna sina sjuka barn på förskolan. Foto: Privat/Faksimil/Montage

Lilla Milly är allvarligt sjuk och behandlas på sjukhus efter att ha blivit smittad av äldre syskon som går på förskola. Nu uppmanar mamman andra föräldrar att tänka till – och stanna hemma med sina barn tills de är helt friska.

Milly är bara två månader. Sedan 13 dagar tillbaka ligger hon inlagd på barnkliniken, allvarligt sjuk.

– Läkarna tror att hon blev sjuk på grund av baciller som hennes syskon fått hem från förskolan, där de har haft stora problem med att föräldrar lämnar sina barn trots att de fortfarande är sjuka, säger mamma Linda till Aftonbladet.

Uppmanar föräldrar att stanna hemma

I slutet av maj, när Milly legat på sjukhuset i tre dagar, skrev mamma Linda ett Facebookinlägg som delats av nästan 3 000 personer. Där beskriver hon hur Milly, som föddes fem veckor för tidigt, ligger inlagd och kämpar för sitt liv.

"Hon har inte RS-virus, utan ett annat förkylningsvirus. Ikväll höll hennes lilla hjärta på att ge upp för gott, men hon kämpar på vår lilla tjej. Föräldrar snälla sluta att skicka era sjuka barn till dagis! Var hemma en extra dag istället, för det finns barn som har mindre syskon hemma. Är man sjuk stannar man hemma".

"Tror inte de lämnar med flit"

Enligt chefen på den berörda förskolan jobbar personalen regelbundet med att se till att minska risken för smittspridning.

– Vi har gått ut med information om förhållningssätt vid sjukdom som grundar sig på nationella riktlinjer.

Förskolechefen tror inte det handlar om att föräldrar med flit tycker att barnen ska gå på förskolan när de är sjuka.

Hon menar att problematiken ofta ligger i bedömningen av hur barnet mår.

– Man kanske upplever dem som friska hemma men inte tänker på att det innebär en mycket större påfrestning att vara på förskolan, säger hon och fortsätter:

– Något som kan vara upphov till diskussion mellan föräldrar och personal. Sen är det klart att andra påtryckningar spelar in, som att jobbet kanske frågar när man kommer tillbaka och så.

"Inga pengar i världen som är värt det"

Linda hoppas att hennes Facebookinlägg ska få föräldrar att tänka till.

– Det finns inga pengar i världen som gör det värt att gå till jobbet och lämna sina sjuka barn på förskolan så att de smittar andra, säger hon och fortsätter:

– Det kanske hör till ovanligheten att mindre syskon smittas och blir så dåliga att det gäller liv eller död. Men det händer och det är inget barn som förtjänar att få kämpa så här som vår lilla tjej får göra. Hon har legat på sjukhus i tretton dagar nu och varit allvarligt sjuk i princip hela tiden.

Milly är fortfarande kvar på barnkliniken, men är på bättringsvägen.

– Vår lilla tjej kämpar på.

ARTIKELN HANDLAR OM