Per Inge, 82, jagade ifatt tjuven: ”Jag blev förbannad förstås”

NYHETER

En tjuv som tog sig in i 82-årige Per Inge Fridlunds lägenhet hade nog inte räknat med att den äldre mannen skulle jaga ifatt honom. Men exakt så blev det, skriver Arvika Nyheter.

– Jag var arg att han hade varit inne i lägenheten och tagit våra kläder, säger han till Aftonbladet.

När Per Inge Fridlund, 82, och hans sambo satt och drack eftermiddagskaffe en eftermiddag i Arvika hände plötsligt något oväntat.

– Vi hörde att någon öppnade dörren och tyckte att det var roligt att någon skulle komma och besöka oss, säger Per Inge.

Men när dörren stängdes igen började de spekulera om att det kanske var någon som öppnat dörren för att slänga in ett reklamblad eller så. Snart kunde de dock konstatera att ingen reklam hade lämnats, istället var det flera jackor som var försvunna. Då reagerade Per Inge instinktivt. Han sprang ut från lägenheten och började leta efter tjuven, som Arvika Nyheter var först att rapportera om.

En granne som Per Inge sprang förbi pekade in honom i en affär dit tjuven skulle ha sprungit. Per Inge följde grannens direktiv och gick in i affären.

– Där fick jag se den där pojken som stod och hade våra kläder i famnen.

Foto: Privat

En något tumultartad situation uppstod, enligt Per Inge. Bland annat blev han helt enkelt så arg att han slog till den 24-årige tjuven i magen i jakten efter att få tillbaka jackorna. Men efter en stund kom polis till platsen och kunde hjälpa till att ordna upp sitationen.

– Polisen som kom in var väldigt lugn och behärskad. Däremot var ju jag väldigt förbannad, säger Per Inge och fortsätter:

– Men det har man kanske rätt att vara när någon går in i ens hem och stjäl saker.

Dömd i Värmlands tingsrätt

Efter att lite tid hunnit gå har Per Inge släppt mycket av sin ilska. 24-åringen har också hunnit få en dom från Värmlands tingsrätt. De ansåg honom vara skyldig till grov stöld och stöld av normalgraden. Domen gällde brotten mot Per Inge och hans sambo men avsåg även ytterligare ett tillfälle.

Den unga mannen, som var villkorligt frigiven vid tillfället, ska enligt egen utsago ha varit drogpåverkad när han tog sig in i det äldre parets lägenhet. Egentligen var han på väg till socialtjänstens kontor.

Enligt domen så var det "en impulshandling".

Nu är den 24-åriga mannen dömd till sju månaders fängelse och ska betala 5 000 kronor i skadestånd till Per Inge.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tjuven dömdes för grov stöld och stöld av normalgraden i Värmlands tingsrätt.

Frias för misshandel

Den åtalade friades dock på den punkten som berörde misshandel mot Per Inge, vilket Per Inge själv tycker var ett helt korrekt beslut.

– Det stod att en äldre man blivit misshandlad och det blev jag ju inte. Det var ju bara ett enda slag, så jag tycker att det var bra att han inte fick straff för det.

Enligt rätten så går 24-åringens våld att liknas med nödvärn, även den bedömningen förstår Per Inge.

– Det är jobbigt att jag blev så förbannad, jag kunde varit lite lugnare och behärska mig.

”Tråkigt i en liten stad som Arvika”

Att Per Inge inte var rädd under händelsen slår han tydligt fast flera gånger. Han har nämligen varit med om betydligt läskigare saker tidigare i livet menar han. Däremot har det påverkat han och sambons tänk kring säkerhet.

– Jag har aldrig i hela mitt liv låst en dörr när jag är hemma, men efter det här som hände så låser vi dörren. Det är tråkigt i en liten stad som Arvika.

Därför ökar antalet brott i Sverige 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Arvika