Almedalen 2015

Romsons felsägning om Auschwitz: ”Ligger i södra Tyskland”

Av: 

Anette Holmqvist

Sara Kvarnström

NYHETER

Uttalade sig i P3-programmet: Hon vet var det ligger

Åsa Romson frågades i dag ut i satirprogrammet Tankesmedjan i P3. På frågan var Auschwitz ligger svarade hon "södra Tyskland".

– Jag gissar att hon försökte skämta, skriver programledaren Johannes Finnlaugsson på Twitter.

– Nej, det var en felsägning, skriver Åsa Romsons pressekreterare i ett sms.

Under en partiledardebatt i maj i år jämförde vice statsminister Åsa Romson (MP) båtflyktingolyckorna på Medelhavet med förintelsen i koncentrationslägret Auschwitz. Jämförelsen orsakade ramaskri redan innan debatten var över och efter en kritikerstorm fick Åsa Romson ursäkta sig.

Detta var bakgrunden till de frågor Åsa Romson fick på torsdagen i satirprogrammet Tankesmedjan i P3 som direktsändes från Almedalen. Programledaren anspelade på Romsons uttal av Auschwitz och frågade bland annat var Auschwitz egentligen ligger. Ministern svarade då "nånstans där nere i södra Tyskland". Direkt efter la hon till ”Polen” och ”nära Krakow”.

"Försökte skämta"

Programledaren Johannes Finnlaugsson uppfattade det som att Åsa Romson försökte skämta när hon svarade "södra Tyskland" i stället för södra Polen. Han skriver på Twitter:

"Jag frågade 'Var ligger Auswisch, nära Sweisch eller?' för att anspela på hennes felaktiga uttal i debatten. Åsa Romson svarade då 'i södra Tyskland' Jag gissar att hon försökte skämta med anspelning på just Schweiz, inget annat."

"En felsägning"

Åsa Romson låter dock meddela via sin pressekreterare Helena Hellström Gefwert att hon "vet mycket väl att både Auschwitz och Krakow ligger i södra Polen och inte södra Tyskland. Hon har tidigare själv besökt Auschwitz. "

Var det ett skämt?

– Nej, en felsägning, svarar Helena Hellström Gefwert.

Till Expressen säger Åsa Romson:

– De skämtar om det i satirprogrammet, då fick vi en en diskussion om var det ligger nånstans. Jag sa att det ligger i närheten av Krakow, men jag sa även felaktigt att det låg i södra Tyskland istället för södra Polen.

När Expressens reporter frågar "Hur kunde du ta fel?" svarar Romson:

– Ja, bra fråga.

Starka reaktioner

Riksdagsledamoten Roger Haddad (FP) reagerade direkt på vice statsminister Åsa Romsons (MP) uttalande.

– Oavsett hur sammanhanget såg ut är det olyckligt att koncentrationslägret i södra polen åter hamnar i någon slags skämtsituation. Vice statsministern ska kunna hantera de här frågorna på ett bra sätt. Hon är medveten om att det här väcker mycket känslor. Hon borde inte lockats in i det här, säger Roger Haddad.

Även om frågan ställts i en skämtsam situation tycker han att Romson skulle ha kontrat med ett seriöst svar.

– Vi är representanter svenska folket och ska inte skoja om så här allvarliga saker. Det är oacceptabelt att det händer igen på så kort tid, säger Roger Haddad.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke säger till Aftonbladet:

- Det är självklart olyckligt att skämta om Auschwitz. Nu har jag inte hört det, men om det var så, så är det olyckligt.

Efter Gustav Fridolins tal försökte Aftonbladet ställa frågor om Romsons felsägning men hon avböjde att kommentera.

Fakta: Auschwitz

Heinrich Himmler besöker Auschwitz den 1 mars 1941. Han beordrar då att Auschwitz I skall byggas ut och kunna hålla 30 000 interner samt att ett andra läger, nära Birkenau, skall uppföras med kapacitet för cirka 100 000 ryska krigsfångar.

De första gasningarna av fångar äger rum den 3 september 1941 i Auschwitz I. SS-Hauptsturmführer Karl Fritzsch testar Zyklon B, och under hans befäl mördas 600 ryska krigsfångar samt 250 sjuka interner.

KZ Auschwitz var det största av alla koncentraionslägren. Vid krigs­slutet hade runt 1 300 000 fångar deporterats dit.

Av dessa överlevde 200 000. 

Lägret var upp­delat i tre delar:

Auschwitz I, koncentrations­läger och lägrens administrativa centrum.

Auschwitz II: Birkenau, koncentrations- och förintelseläger.

Auschwitz III: Monowitz, arbetsläger med bland annat fabriken IG Farben.

När SS:s arkitekter 1942 gjorde ritningarna för Auschwitz-Birkenau innefattade det 600 byggnader. Vid krigsslutet hade drygt 300 av dem uppförts.

Auschwitz-Birkenau var det största koncentrationslägret i Nazityskland och låg i det av nazisterna ockuperade Polen nära Krakow. Det existerade 1940-1945 och runt 1,3 miljoner människor deporterades hit. 1,1 miljoner mördades, 90 procent var ­judar.

När lägret var som störst innehöll det över 300 byggnader, och cirka 135 000 ­personer.

De första gasningarna gjordes i september 1941. I lägret fanns kapacitet att som mest döda 8 000 män­niskor varje dygn.

Den 27 januari 1945 befriade sovjetiska soldater lägren. Då hade SS-ledaren ­Heinrich Himmler hunnit ge order om att ­evakuera, och SS-­soldater hade försökt ­förstöra alla bevis för ­förintelsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Almedalen 2015

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Romson