Regeringen

Oklart om fler problemområden får myggpengar

Av: 

Sara Kvarnström

NYHETER

- Moderaterna anklagar minister för att vara oförutsägbar

Snabbt beviljade miljöministern fem extra miljoner för myggbekämpning. Välkommet men oförutsägbart tycker Moderaterna.

Ulf Berg (M), riksdagspolitiker och talesperson i landsbygdsfrågor.
Ulf Berg (M), riksdagspolitiker och talesperson i landsbygdsfrågor.

Under torsdagen beviljar regeringen officiellt länsstyrelsen Gävleborgs ansökan om fem miljoner extra kronor som riktas för att bekämpa myggen vid Nedre Dalälven. Det bekräftar miljöminister Åsa Romson (MP).

– Det har varit ovanligt stor myggaktivitet tidigt på säsongen och de är angelägna att kunna bekämpa mygg även senare i sommar. Det är helt nödvändigt för att människor och djur ska kunna vara i området, säger Romson.

Oförutsägbart säger Ulf Berg (M), riksdagspolitiker och talesperson i landsbygdsfrågor.

– Pengarna är jättevälkomna men det är otroligt hattigt. Från att inte vilja ge några pengar i höstens budget till att ge extra pengar, säger Berg.

”Rör inte landsbygdens pengar”

De fem miljonerna tas i år från Naturvårdsverkets pott för skötsel och naturvård, men i framtiden hoppas miljöministern på en mer regional finansiering.

– I dagsläget finns inga stående myggpengar att plocka av om det skulle behövas mer. Nästa år kommer extraanslag tas från landsbygdsprogrammets reservpott, säger Romson.

Ulf Berg tycker att myggbekämpning av den här sorten ska vara statligt finansierat.

– Rör inte pengar som ska utveckla utveckla landsbygden i hela Sverige. Vi har bekymmer som det är och pengarna behöver bland annat se till att snabba på bredbandsutbyggnaden, säger Ulf Berg.

Två problemområden

Åsa Romson menar att det finns två områden i Sverige som har särskilt stora problem med den aggressiva översvämningsmyggan.

– Det är Nedre Dalälven och Forshaga där situationen har varit onormal i år. Vi hoppas att det inte sprider sig till fler områden, säger Romson som menar att problemet är extremt svår att åtgärda långsiktigt.

Om också Forshaga får ytterligare medel har Romson inte tagit ställning till.

– De har inte ansökt om ytterligare medel eller signalerat att det skulle behövas. De använder sig också av bekämpningsmedlet BTI men inte i den omfattningen, säger Romson.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringen