Köttskandalen

Styckade utländskt kött på natten – svenskt på dagen

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Tidigare anställd på skandalföretaget berättar

Det gotländska skandalföretaget Gothemsgården slaktade svenska lamm på dagen – men irländska i smyg på natten.

Det hävdar en före detta anställd på bolagets slakteri.

– Då hann de få undan allt irländskt kött innan Livsmedelsverket kom, säger personen.

Företaget Gothemsgården och Gotlands K&D misstänks för att ha sålt utländskt kött som svenskt och kravmärkt kött. Det har fått kunder, leverantörer och andra att rasa mot företaget och köttfusket.

Nu vittnar en tidigare anställd om hur det gick till bakom kulisserna på företagens slakteri Gothemsgården.

– Styckarna klev upp klockan två på nätterna och styckade lamm med irländsk stämpel. Då hann de få undan allt irländskt kött till dagen, så när Livsmedelsverket kom styckade de bara gotländska får, säger personen till Aftonbladet.

”Det är för jävligt”

Det var för drygt två år sedan, när den före detta anställda av andra orsaker sagt upp sig, som hen började forska i varför styckarna var på arbetsplatsen så mycket tidigare än någon annan.

– Och då visade det sig att det var för att de skulle kunna stycka irländska lamm. Det gjorde de för att de ville få större volymer genom att blanda det köttet med det svenska.

– Det kom kylbilar på natten som åkte iväg med allt, säger personen.

Enligt vittnet ska detta ha skett ungefär tre gånger i veckan – vilket innebär att man styckade 120-140 irländska lamm i veckan.

Men det är inte allt. Förutom att de i smyg styckade irländska lamm säger den före detta anställda att man hanterade farligt avfall på ett inkorrekt sätt och att det fanns problem med anställda som drack på jobbet tills de blev fulla.

– De har fuskat jättemycket, men jag har inte lagt allt på minnet. Jag tycker att det är förjävligt.

Livsmedelsverket fick tips

Även Livsmedelsverket känner till att det pågått oegentligheter på slakteriet tidigare. Under hösten 2014 och våren 2015 ska det ha kommit in tips som enligt Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, visat sig stämma.

Tipsen ska bland annat ha handlat om att man hanterat utländskt kött som man misstänkte såldes vidare som svenskt.

– Det är allvarligt att vi inte agerade då vi fick tipsen, men vi bedömde att det här inte var tips som vi kunde gå vidare med och följa upp, säger hon.

Enligt Louise Nyholm har den här typen av matfusk förekommit tidigare och är inte ovanligt. Trots att Livsmedelsverkets veterinärer närvarar vid slakten och kontrollerar djuret både före och efter slakt.

– Vår personal var inte där på natten så vi skulle inte ha kunnat upptäcka om de styckade irländska lamm då. Att man väljer att göra det på natten kan bero på att vår personal inte ska märka det, men jag har ingen aning om det har varit exakt så, säger Louise Nyholm.

För ungefär ett år sedan lade Gothemsgårdens slakteri ned sin verksamhet, bland annat efter en tvist med Livsmedelsverket som uppmärksammat att företaget hade stora brister på slakteriet.

Aftonbladet söker företagen för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

SE OCKSÅ

Efter köttfusket – ägarna är försvunna

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Köttklister och hästlasagne – minns du matbluffarna?

ÄMNEN I ARTIKELN

Köttskandalen

Livsmedelsverket

Aftonbladet