Berlusconi spås bli valvinnare i Italien

Foto: Andrew Medichini/ AP-TT
"Om Forza Italia vinner kommer Silvio Berlusconi (bilden) att behöva välja en premiärminister och beroende på det kan det hela sluta väldigt olika", säger professor Gianfranco Baldini.
Foto: Giorgio Benvenuti/ AP- TT
Demokratiska partiets före detta ledare Matteo Renzi hoppas på en comeback.

avTT

NYHETER

Starka högervindar, Silvio Berlusconis eventuella comeback och ett oprövat populistiskt parti.

– Vi har faktiskt aldrig varit med om något liknande, säger professorn Gianfranco Baldini inför Italiens parlamentsval.

På måndag kommer italienarna antingen att vakna upp till en stark högerregering eller till stor ovisshet. Den populistiska Femstjärnerörelsen spås få flest röster på söndag. Men eftersom de är ovilliga att samarbeta med andra partier kanske de ändå inte blir valets vinnare.

– Vi vet inte vad som händer om Femstjärnerörelsen får majoritet. De hävdar att de inte kommer att ingå några koalitioner och precis som många andra populistiska partier lovar de mycket utan att ha några direkta planer, säger Gianfranco Baldini, professor i italienska politiska systemet vid universitetet i Bologna.

Förlorar röster

Det regerande center-vänsterpartiet Demokratiska partiet (PD) är, enligt Baldini, nästan helt ute ur bilden.

– PD förlorar fler och fler röster för varje dag. Folket har tappat förtroendet för dem, speciellt de unga.

I enlighet med italiensk lag görs inga opinionsmätningar under de två sista veckorna före valet. En undersökning som publicerades den 17 februari gav center-högern 35,6 procent, Femstjärnerörelsen 28,6 procent och center-vänstern 27,9 procent, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Men osäkerhetsfaktorn är stor. Enligt samma undersökning har 33,8 procent av väljarna ännu inte bestämt sig.

– Om de här drygt 30 procenten väljer att rösta på PD, så får vi ju så klart en helt annan utgång än vi trott. Men det är väldigt osannolikt, säger Baldini.

Femstjärnerörelsen störst?

Trots att Femstjärnerörelsen kan bli störst är det kanske ändå veteranen Silvio Berlusconis högerkoalition med partierna Forza Italia, Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder som får bilda regering.

– Det anmärkningsvärda är att Berlusconi inte får bli premiärminister. Han är förbjuden att inneha offentliga ämbeten fram till 2019 som en del av straffet för skattebrott.

Om Berlusconi vinner kommer hans parti att behöva utse en premiärminister. I veckan sade Berlusconi att hans förstahandsval är EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Men Tajani påstår själv att han inte är intresserad – ett argument som många i Bryssel inte köper.

Ytterligare en person som ligger bra till är främlingsfientliga Legas ledare Matteo Salvini.

– Händer det så kommer Italien helt plötsligt att ledas av en man som är extremt EU-kritisk och invandrarfientlig, säger Baldini.

Högern tar plats

Han säger att de starka populistiska högervindar som drar igenom hela Europa, blåser extra kraftigt i ett ekonomiskt pressat Italien.

– Det finns flera orsaker till att partier som Lega och Casa Pound får så många röster. Invandringen har inte skötts snyggt och Italien har inte fått det stöd som de behöver av resten av Europa.

– Men det handlar också om ekonomi. Många lider och Italien är ett av de länder som fortfarande har det väldigt tufft efter den ekonomiska krisen.

Vare sig det blir Femstjärnerörelsen eller högerkoalitionen som tar hem segern tror Baldini att italienarna kan vänta sig en stor förändring.

– De är trötta och missnöjda över mycket och då röstar man på någon som vill skapa förändring. Man tänker nog "ge dem mer radikala en chans – det kan ju i alla fall inte bli värre".