GRAFIK: Här är Wallanders stad

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommunalrådet: ”Mankell har betytt allt för Ystad

Med sina böcker om kommissarie Kurt Wallander i Ystad satte han staden på kartan.

Genom Henning Mankell blev Ystad både en turistort och en betydande plats för filmindustrin.

– Han har betytt allt för oss, säger kommunalrådet Kent Mårtensson.

Ystad har profilierat sig som Wallanders hemstad och har byggt upp en betydande turistindustri runt böckerna. I staden kan man följa Wallanders mordgåtor, fika på han favoritkafé och följa med hem till hans lägenhet.

Författaren Henning Mankell har varit minst sagt viktig för kommunen.

– Han har betytt väldigt mycket för många, men framför allt för Ystad med sitt författarskap om Wallander som blev upprinnelsen till en stad och filmindustri i Ystads kommun, säger Kent Mårtensson.

"Det känns märkligt"

Det var strax efter lunch på måndagen som Kent Mårtensson fick dödsbeskedet. Han hade ingen aning om att Mankells cancer var så allvarlig.

– Det känns märkligt, det gör det. Jag visste att han var sjuk, men jag hade inte på näthinnan att detta skulle hända. Det är mycket tragiskt.

Han berättar att han kommer ihåg när Henning Mankell förklarade varför han just valde Ystad som inspelningsplats för filmerna.

Mankells svar var att mord och mordgåtor också kan hända i städer med småstadskaraktär.

– Och utan honom hade vi inte varit där vi är i dag, säger han.

Fortsätter tro på Ystad

Däremot ger inte kommunen upp tron på Ystad som filmstad. Enligt kommunalrådet får de istället ta nya vägar för att rädda industrin, någonting som Mankell också öppnat för.

– Genom att spela in Wallanderfilmerna här har Mankell räddat våra möjligheter också till andra filmer och projekt, säger han.

På kommunens hemsida står det: "Vi beklagar djupt och våra tankar går till hans familj".

Men i nuläget har de inte tagit ställning till om de ska hålla någon minnesstund. Enligt Kent Mårtensson ville inte göra det i "för tidigt skede".

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN