Trump tar täten – trots skandalerna

avJulia Burman Görans

NYHETER

Avslöjar sin monstruösa förmögenhet

1 av 6

”De är våldtäktsmän. De för med sig smittsamma sjukdomar till USA.”

Trots Donald Trumps grova uttalanden har han stigit till toppen bland de republikanska presidentkandidaterna, visar en färsk opinionsundersökning enligt USA Today.

Han avslöjar nu att hans tillgångar uppgår till över 85 miljarder kronor.

Den omstridde miljardären har nu tagit sig ända till toppen bland de republikanska presidentkandidaterna. Det visar en opinionsmätning från USA Today/Suffolk University.

I den rikstäckande mätningen leder Trump med 17 procent medan den andre favoriten, förre Floridaguvernören Jeb Bush, placerar sig på andraplats med 14 procent. Trump har ökat med sex procentenheter sedan en motsvarande opinionsundersökning i juni. Stödet för Bush ligger kvar på samma nivå. Telefonenkäten gjordes bland 1000 invånare och har en felmarginal på plus minus tre procentenheter, enligt USA Today.

Värt att nämna är att en opinionsundersökning gjord av Monmouth University under samma datum i juli visar att Bush fortfarande innehar ledningen över Trump. Men även den visar att Trump har stigit flera procentenheter sedan en motsvarande mätning i juni.

"Enormt smittsamma sjukdomar"

Det var i juni som den omstridde fastighetsmagnaten tillkännagav att han ger sig in i kampen om vem som ska bli republikanernas presidentkandidat inför valet 2016. Det dröjde inte länge innan han skapade rubriker. Bland annat har han anklagat han Mexiko för att skicka våldtäktsmän och andra kriminella in över USA:s gränser. Han har också sagt att illegala invadrare från Mexiko bär på "enormt smittsamma sjukdomar", skriver Reuters enligt TT.

Men opinionssiffrorna tyder på att Trumps hårda uttalanden har slagit väl ut hos en del väljare, skriver USA Today. 15 procent av de tillfrågade säger att Trumps kommentarer om invandrare gör de mer benägna att lägga sin röst på honom.

Ses som belastning

Övriga republikanska kandidater valde först att ligga lågt. Men nu har allt fler, däribland senatorn Lindsey Graham i South Carolina, markerat mot Trump.

- Många republikaner ser honom som en belastning eftersom det är en nyckelfråga för republikanerna att kunna fånga olika minoritetsgrupper. Det gäller nu för övriga kandidater att rikta om fokus från hans uttalanden och ta initiativ i sakfrågorna, säger Frida Stranne, USA-expert och forskare vid högskolan i Halmstad och vid Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS), Uppsala universitet, till TT.

Trumps uttalanden om mexikanska invandrare har även kostat honom samarbeten med flera stora företag, bland annat varuhuskedjan Macy's.

- Många har tagit sin hand ifrån honom. Men än så länge har han lyckats göra en poäng av det. Precis som de populistiska och främlingsfientliga element som vi känner igen från Europa, vilka utmålar sig själva som offer för hetskampanjer och liknande, säger Frida Stranne, till TT.

Skryter med sina tillgångar

Medan andra presidentkandidater kämpar för att samla in pengar passar Trump på att poängtera att den frågan inte tillhör hans problem, rapporterar AP.

Under onsdagen har presidentkandidaterna lämnat in förteckningar över sina tillgångar. Förra månaden uppskattade han summan till nära 9 miljarder amerikanska dollar, knappt 77 miljarder svenska kronor. Men summan är ännu högre.

Hans tillgångar har vuxit än mer och värderas nu till 10 miljarder dollar, över 85 miljarder svenska kronor, rapporterar Huffington Post.

Om det stämmer gör det Trump till den mest förmögna person som någonsin har kandiderat till presidentposten. Frågan är om hans uppgifter är korrekta, menar skeptiker. Tidigare har Forbes Magazine värderat hans varumärke betydligt lägre än han själv. Och det var innan hans uttalanden om mexikanska invandrare, skriver AP.

ARTIKELN HANDLAR OM