Glaciärerna smälter rekordsnabbt

1 av 5 | Foto: NATACHA PISARENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Pingviner på Antarktis i januari 2015
NYHETER

Världens glaciärer smälter rekordsnabbt.

Avsmältningen på bara ett år motsvarar tre gånger mer än all is som finns i alperna.

– Det här är väldigt illa, säger klimatexperten Martin Hedberg på Vädercentralen.

Världens glaciärer har nu smält till den lägsta nivån sedan mätningarna började för över 120 år sedan. Det visar en ny studie av World Glacier Monitoring Service (WGMS). Resultatet är ännu ett bevis på hur snabbt klimatförändringarna påverkar avsmältningen och vår värld.

– Vi blir vana med budskapet att glaciärerna smälter, men vi borde inte bli för vana vid det, säger Michael Zemp, chef för WGMS, till The Huffington Post.

Det första årtiondet av 2000-talet sågs den snabbaste smältningen av isflaken sedan forskarna började mäta 1894, och kanske till och med i historien.

”Dåliga nyheter blir värre”

I genomsnitt kommer världens glaciärer tappa ungefär 76 centimeter i tjocklek bara det här året. Det är dubbelt så mycket som förlorades 1990 och tre gånger mer än det som smälte 1980. Allt vatten kommer högst sannolikt bidra till en katastrofal höjning av havsnivån, som forskare förutspår kan bli hela tre meter på 50 år.

– Det är gigantiskt mycket. Om det blir så skulle det vara en katastrof och skapa extremt stora problem för samhället för att bibehålla de funktioner som vi har i dag, säger Martin Hedberg.

Enligt Michael Zemp blir de "dåliga nyheterna bara värre".

Upp till 90 procent av isen i alperna riskerar att försvinna i slutet av det här århundradet.

– Bara ett års avsmältning i världen motsvarar tre gånger mer än all is som finns i alperna, säger han.

Varmaste halvåret

Tidigare rapporter visar att det senaste halvåret, januari till juni, har varit det varmaste halvåret någonsin. Det var hela 0,09 grader varmare än förra rekordet som sattes 2010. Nu lanserar president Barack Obama en plan på att stoppa utvecklingen av klimatförändringarna: Clean Power Plan.

– Ingen utmaning utgör ett större hot mot vår framtid och kommande generationer än klimatförändringarna, sade Barack Obama när han i går presenterade planen.

Planen går ut på att minska utsläppen en tredjedel, 32 procent till 2030, räknat från 2005. Detta genom att satsa mer på förnybar energi.

Klimatexperten Martin Hedberg tycker att det här är ett steg i rätt riktning.

– USA kan inte göra allt åt klimatproblemen, men de kommer kunna driva på förändringar över resten av världen, säger han.

Enligt Michael Zemp ger glaciärernas avsmältning en tydlig bild av hur klimatförändringarna påverkar vår värld. Det går nämligen att se med blotta ögat.

ARTIKELN HANDLAR OM