Vingåker

Grisbonde fick 64 kultingar stulna

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Grisbonden Mats Schörling har fått 64 grisar stulna från sin gård i Vingåker.

Anmälan lades ner direkt – men efter att Aftonbladet talat med polisen ska polisen återigen kolla på fallet.

– Jag letar förklaringar överallt, men skyller inte på någon. Allt är mystiskt, säger Mats Schörling till Aftonbladet.

På sin gård föder Mats Schörling upp ekologiska grisar. Årligen föder han upp cirka 3 000 kultingar som får springa fritt i hagarna från att de släppts ut i mitten av maj.

När de började räkna ihop grisar vid tre av hagarna inför vaccineringen märkte de att 64 saknades, vilket SVT Sörmland rapporterat om.

– Redan förra veckan märkte vi att 29 grisar saknades i en hage, men trodde att de kanske kunde tagit sig över till hagen bredvid, men när vi räknade där så saknades 19 i stället för att de var för många, säger Mats Schörling.

Hur grisarna har försvunnit har han ingen aning om då grisarna är instängda med dubbla elstängsel och varje dag finns personal på plats som ser till att foderautomater är fyllda och att grisarna är välmående.

– Jag har ju svårt att se att någon varit här med en stor lastbil och tagit alla 64 grisar på en gång. Det känns mer som att någon är här och nallar lite i taget, säger Mats Schörling.

Har förståelse

Han hade därför gjort en brottsanmälan via internet där han skrivit att de försvunnit någon gång mellan 20 maj och 27 juli. Anmälan kom in vid 19.06 men utredningen lades ner redan 19.41, enligt SVT.

När Aftonbladet talar med polisens kontaktcenter i Nässjö som tar emot internetanmälningar är förklaringen enkel till att anmälan inte togs på allvar:

– Det var bara en mening och det stod ungefär att 60 grisar hade försvunnit. Sen att det var anmäld på det sättet och att det var en så lång brottsperiod på detta. Då beslutade man att lägga ner den på kontaktcentret, säger förundersökningsledare Pia Kling.

Mats Schörling har viss förståelse.

– Jag kan ju känna att de absolut inte har något att gå på och förstå att det läggs på is. Men man kan ju tycka att de borde hört av sig. Även om man gjort en polisanmälan på internet förväntar man sig att de ska ringa upp och prata om det, säger han.

Och efter Aftonbladets samtal är det precis vad som ska ske.

– Jag ska ta och ringa upp honom och se om det kan vara så att han har några uppslag och om det är något mer vi kan göra. Vi kanske får be polisen i Vingåker åka dit och kolla på det, säger Pia Kling.

Mats Schörlings gård ligger nära orten Vingåker och nära en landsväg och han har själv ingen aning om vem som skulle vilja stjäla hans grisar, men stölden uppbringar ett värde på minst 50 000 kronor, beroende på hur pass stora grisarna har varit.

– Hade de blivit klara och jag kunnat sälja dem hade de haft ett värde på ett par hundra tusen, men då hade jag ju haft större kostnader på dem.

GW har teori

Än har han inte gjort någon anmälan till ett försäkringsbolag.

– Nej, jag vill vid gud inte bli beskylld för försäkringsbedrägeri och har varit försiktig med det. Jag vill först och främst ha en förklaring till det, sedan får man ta sådant i efterhand.

Han utesluter att något rovdjur skulle kunna ha tagit grisarna och hoppas nu att tips ska kunna komma in.

– Det kan ju vara att någon sett eller bara har en fundering eller lösning på det. Jag vet själv inte vad jag ska tro, utan bara att det är 64 grisar som är försvunna och att jag inte har någon förklaring.

SVT har varit i kontakt med polisprofessorn Leif GW Persson som också han utesluter rovdjur som bovar i dramat.

Hans rimligaste förklaring är att någon brottsling varit i farten:

– Det skulle vara stöld då, om du ber mig välja något. Det går naturligtvis alldeles utmärkt att grilla spädgris. Men jag har svårt att tro att man kan lasta 60 stycken i ett svep. Det måste nog ha varit utspritt över längre tid, säger han till SVT.

– Det är ett litet mysterium. En lantlig kriminalgåta.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vingåker

Leif GW Persson