Muf-topp avgår i protest

avSebastian Hagberg

”Min gräns går här”

1 av 3

Muf:s andra vice ordförande Bodil Sidén avgår från sina uppdrag i ungdomsförbundet.

Beslutet är en protest mot Muf:s krav att Moderaterna fäller regeringen – något som kräver stöd från SD.

– Min gräns går här. SD är rasister och kollektivister. De är allt en moderat inte är, säger Sidén till Aftonbladet.

I går gick Rasmus Törnblom, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, ut och krävde att Moderaterna fäller den rödgröna regeringen.

I en intervju med Aftonbladet beskrev han 2015 som ett ”katastrofalt politiskt år”.

– 2016 måste bli året då Alliansen utmanar och fäller regeringen. Det räcker med vänsterpolitik nu. De presenterar tomma utredningar i stället för politiska reformer, sa Törnblom till Aftonbladet.

Vill ha gemensam alliansbudget

Törnbloms krav är att Moderaterna ska arbeta för att de fyra allianspartierna går fram med en gemensam budget senast i höst. För att få stöd för den budgeten krävs dock stöd från Sverigedemokraterna.

– Man kan inte ta ansvar för hur andra partier ställer sig till den politiken man för. Men däremot är det otroligt viktigt att säga att SD inte ska ingå i en regering eller i regeringsförhandlingar, sa Törnblom i går.

Lämnar omedelbart

Bodil Sidén menar dock att det inte går att komma runt att det krävs stöd från SD för att fälla regeringen. Hon väljer därför att lämna Muf omedelbart, skriver hon på DI debatt.

– För mig handlar politik om principer. Passivt stöd från SD är det enda sättet att fälla regeringen. Och där går min gräns, säger hon till Aftonbladet.

Varför går din gräns där?

– För att SD inte är ett parti som alla andra. De är kollektivister, de gör skillnad på människor, de skapar kaos med sin populism. De är rasister, nationalister och socialkonservativa. De är allt vad en moderat inte är. Jag tror på individens frihet och marknadsekonomin. Jag tror på en värld med mindre gränser, säger Bodil Sidén.

”Muf avskyr SD”

Aftonbladet når Rasmus Törnblom på onsdagskvällen.

– Jag och Muf avskyr Sverigedemokraterna. Ingen Mufare vill ge dem något inflytande. Att vilja ha Anna Kinberg Batra som statsminister i stället för Stefan Löfven är inte något fult utan vår uppgift. Jag kan bara tolka det som att Bodil inte vill att M ska utmana om regeringsmakten, varken 2016 eller den här mandatperioden. Det är ett beslut som jag respekterar, säger han.

– Grundproblemet är att vänstern dominerar den spelteoretiska debatten på ett väldigt bisarrt sätt. Deras ständiga mål är att måla ut högern som rasistisk.

Du säger att Muf avskyr SD. Men för att fälla regeringen krävs stöd från dem. Hur resonerar du kring det?

– Vi kan inte vara så fokuserade på ett annat politiskt parti att vi inte vill eller kan få igenom vår politik och styra Sverige. Jag tror att Anna Kinberg Batra är en bättre statsminister än Stefan Löfven. Svensk politik borde handla om politiska förslag och inte taktiserande.

Men tror du inte att det krävs eftergifter till SD för att de ska stödja en alliansbudget?

– Jag tycker inte att man ska samarbeta eller ge några eftergifter till SD.

Men kan man då fälla regeringen?

– Det jag säger är att Alliansen ska ta initiativ till en gemensam budget. Vad andra partier väljer att göra är deras ansvar.

”Jag är höger”

Bodil Sidéns beslut innebär också att hon lämnar platsen som adjungerad i Moderaternas partistyrelse. Hon kommer dock fortsatt vara medlem i partiet.

– Även om man förlorar ett krig ska man hålla fast vid sina principer. Det är så man vinner morgondagen, säger hon.