Flyktingmottagandet i Sverige

”Barn sover flera dagar på betonggolv”

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Polis riktar kritik mot Migrationsverket

MALMÖ. Sjuka barn och deras föräldrar tvingas sova på ett betonggolv – ibland i flera dygn. Det berättar en polis som tjänstgjort på Malmömässan i Malmö.

Polisen riktar nu kritik mot Migrationsverket sätt att hantera situationen på mässan.

– Hela situationen är fruktansvärd. Man blir väldigt tagen av att gå omkring där inne. Det skulle inte vara omöjligt att ordna madrasser med någon form av plastskydd, säger polisen Daniel.

Malmömässan vid Hyllie tågstation i Malmö är just nu Sveriges största vänthall för flyktingar. Hit förs alla flyktingar som kommer med tåget från Danmark och vill söka asyl. Tanken är att mässhallen ska vara en vänthall för vidare transport till ett flyktingboende. Men en polistjänsteman vittnar om att lokalen blivit ett tillfälligt boende. Barnfamiljer med sjuka barn kan bli kvar i flera dygn och utan vare sig en säng eller madrass.

– Jag har gått omkring och klivit över barnsben och armar som sticker ut från filtar. De sover tätt, tätt ihop på en kartongbit mot betonggolvet. Det gör ont i mig att se det, säger polistjänstemannen Daniel.

Daniel, som egentligen heter något annat, var nyligen kommenderad till gränskontrollen vid Hyllie tågstation. Men Migrationsverkets personal bad om hjälp i mässhallen – så Daniel och några kollegor arbetade en del av tiden där.

– Det var egentligen inte vårt område. Från början hade de inga ordningsvakter alls. Vi blev ordningsvakter så att de skulle känna sig trygga. Det fanns personal som inte vågade gå i hallen bland flyktingarna utan att vi följde med, säger han.

Som mest var det över 900 flyktingar i hallen.

Flera har gett upp

Daniel beskriver situationen som rörig och stundtals kaotisk. Det luktar illa och är brist på toaletter.

Många flyktingar får vänta länge – ibland ett par dagar – innan de bussas iväg till ett boende. Det skapar frustration. Så när några bussar dyker upp händer det att polisen får hålla undan flyktingar som vill därifrån.

– Jag har hört Migrationsverkets personal säga att några personer fick vänta fyra till fem dagar. Även barnfamiljer tvingades sova flera nätter i mässhallen, säger Daniel.

Enligt Daniel är situationen så jobbig för en del flyktingar att de ber om att få gå ut. Då är alternativet att ta tåget tillbaka till Danmark. Det händer att folk ger upp och gör det, förklarar Daniel.

Han är kritisk till att Migrationsverket inte skaffar fram madrasser till de som tvingas stanna flera dygn.

– Det hade inte varit omöjligt att skaffa madrasser och köpa in tunna plastskydd. De lägger redan så mycket pengar i detta – så det hade inte varit någon stor skillnad.

Lasse Lähnn på Röda korset i Malmö bekräftar att barnfamiljer tvingats sova flera dygn på golvet i mässan.

– De får ett sampackpaket när de kommer med kudde, filt och hygienartiklar. Sedan har vi försökt använda kartongen från paketet. Vi lägger ut kartongen på betonggolvet så att man ligger på det, säger Lasse Lähnn.

Han berättar att det är stökigt i lokalen. Det är full belysning på natten och aldrig helt lugnt.

– Merparten av flyktingarna är sjuka. Då blir det en del extra ljud.

”Beklämmande, sorgligt och tragiskt”

Lasse Lähnn vill inte kritisera Migrationsverket men tycker att det är jobbigt att se barnfamiljer i den här situationen.

– Det är beklämmande, sorgligt och tragiskt. Men det är tydligen så oerhört ansträngt just nu.

Polisen Daniel menar att Migrationsverket inte har kunskap för att klara av situationen. Han tycker att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, borde ta ett större ansvar.

– Den uppfattningen har många av mina kollegor. MSB har rätt beredskap. Det är en myndighet som finns till för krissituationer.

Det största problemet hos Migrationsverket är organisatoriskt, menar Daniel.

– Hade man haft bättre ledning och styrning hade man kunnat korta tiden flyktingar behöver leva under sådana här förhållanden. Brist på ledning är det som gör mig mest frustrerad, säger Daniel.

”Komplicerat arbete”

Aftonbladet har sökt Migrationsverkets presstjänst för en kommentar. Man valde att svara genom att posta ett mejl utan personlig avsändare. Man skriver att mässan är en vänthall men att flyktingar har sovit över. Vilket på den oerhört ansträngda boendesituationen och ”att Migrationsverket inte transporterar sökande därifrån utan att se till att det finns kapacitet att ta emot dem. ”

Man undviker frågan om varför det inte finns madrasser på plats till de som ska sova över. Istället skriver man att lokalen inte är gjord för att bo i men att Migrationsverket inte kan garantera att någon inte kommer behöva sova där framöver.

Angående kritiken för dålig ledning skriver man att ”det har varit ett komplicerat arbete att strukturera verksamheten i Malmömässan, med flera utmaningar. Migrationsverket har flyttat personal från flera andra delar av landet som anmält sig frivilliga för att stärka upp bemanningen i Malmö. De har bemannat ankomsthallen i Malmömässan under uppbyggnaden av verksamheten och samtidigt bidragit till att utveckla arbetet där.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Näst sista dagen! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Migrationsverket

Malmö