Polishunden Hjalle skars blodig av rånare

Reporter: Viktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jobbade hårt för att han inte skulle förblöda

1 av 2
Hjalle med stygnen efter rånarnas attack. Foto: Polisen.

Efter rånet vid shoppingcentret Erikslund i Västerås jagades de misstänkta gärningsmännen med hundpatruller. Vid gripandet skars en av hundarna av ett vasst föremål som den ena mannen bar på.

– Hundarna är väldigt utsatta, säger Mats Kjellmodin på Västmanlandspolisens hundenhet.

Under jakten på misstänkta rånare som hotat personal i en Teliabutik med kniv användes flera hundpatruller från polisen i Västmanland.

Insatsen vid shoppingcentret Erikslund i Västerås hade dock kunnat sluta illa för polishunden Hjalle. I ett inlägg på Facebook berättar kollegorna på polisens hundenhet i Stockholm om händelsen.

"Efter en stund kom Hjalle ikapp en av gärningsmännen, och då gärningsmannen skulle gripas så skadade denne Hjalle med ett vasst föremål", skriver de och fortsättare senare:

"Hjalles skador var omfattande och hans förare och annan polispersonal fick jobba hårt för att se till att han inte skulle förblöda".

Vill ändra rubriceringen

När man skadar en polis eller en annan person som lyder under förstärkt rättsskydd är rubriceringen våld mot tjänsteman. När en polishund skadas är rubriceringen skadegörelse, eftersom hunden betraktas som egendom. Det var också därför polisen valde att lägga upp inlägget på Facebook.

– Vi skulle vilja att brottsrubriceringen anpassades efter hundens tjänsteutövning istället för att det ska räknas som skadegörelse eller djurplågeri, säger Mats Kjellmodin på hundenheten i Västmanland, där Hjalle är verksam.

Hjalle fick lämna djursjukhuset under onsdagen. Han ska nu vara "sjukskriven" i tio till tolv dagar, tills stygnen kan plockas bort.

– Efter det får man bedöma om han kan bli helt återställd, men prognoserna är positiva, säger han till Aftonbladet.

Kjellmodin menar att det som inträffat inte hör till vardagen.

– Det är förhållandevis ovanligt att de attackeras på det här sättet, men hundarna är i viss mån väldigt utsatta för slag, sparkar och liknande, säger han.

Kan försvara sig mot slag och sparkar

Håkan Thor, som är chef för Stockholmspolisens hundenhet, delar uppfattningen. Hittills i år finns endast ett fall i Stockholm där en hund attackerats på liknande sätt.

– Vi har haft något fall där någon huggit med en skruvmejsel eller så men det går flera år mellan varje gång, säger han till Aftonbladet.

När det kommer till slag och sparkar är hundarna tränade för att kunna parera eller själva bita den som går till angrepp.

– Man övar under hundarnas utbildning att gärningsmän ger sig på hundekipaget, alltså både hund och förare, säger Håkan Thor.

De båda misstänkta rånarna greps i ett skogsområde i närheten av Erikslund på tisdagskvällen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN