Tyskland vill skicka hem honom – nu hoppas han på Sverige

Rostock/Stockholm. Tyskland ska börja skicka hem asylsökanden från Afghanistan.

Många söker sig därför till Sverige.

– Jag hoppas verkligen att Sverige kommer att acceptera oss. Vi kan inte åka hem för då dör vi, säger Ismail från Afghanistan.

Aftonbladet möter Ismail i tyska Rostock. Han är från Afghanistan och pratar bra engelska eftersom han har arbetat med amerikanerna i hemlandet. Men han får betala ett högt pris nu.

Talibanerna gav mig två varningar, på den tredje skulle de döda mig. Då flydde jag, säger han.

Nu hoppas han att få komma till Sverige, men han är orolig över att inte vara välkommen.

Från Tyskland riskerar han att bli hemskickad.

”Ekonomiska skäl”

För drygt en vecka sedan tog Tyskland beslut om att börja skicka hem många afghanska asylsökande. Merkels regering är oroad över att flera hundra tusen kan vara på väg från Afghanistan och man vill sända en signal.

Den tyska regeringen tror också att uppemot hälften av de som kommit till Tyskland, och bland dem som är på väg, inte har verkliga asylskäl, utan tar sig till Europa av ekonomiska skäl. Man kommer dock att fortsätta ge asyl till människor som flyr från områden som kontrolleras av talibanerna eller som på andra sätt påverkas av striderna i landet, skriver brittiska Telegraph.

”Stanna i sitt land”

Tyskland bedriver också en informationskampanj i Afghanistan. Man upprättar så kallade skyddszoner där människor som är hotade av talibanerna eller IS i Afghanistan ska kunna känna sig säkra.

– Man kan förvänta sig att afghanerna ska stanna i sitt land, sa Tysklands inrikesminister Thomas De Maizière i slutet av oktober, rapporterar Politico.

I oktober tog Tyskland beslut om att inte dra tillbaka sina trupper från Afghanistan och de kommer bland andra uppdrag nu också jobba med säkerhetszonerna.

Merkels och De Maizières tuffa politik får dock kritik på hemmaplan. Många menar att Afghanistan inte är tillräckligt säkert för att man ska skicka tillbaka människor dit.

– Jag var i Kabul för bara två veckor sedan, min tolfte resa dit. Säkerhetssituationen har aldrig varit så dålig som nu, säger Omid Nouripour, medlem av det tyska partiet De gröna.

Hälsning till Löfven

Under de senaste dagarna har tyskarnas kampanj spritt sig bland de afghanska flyktingarna.

– Tyskland kommer inte att acceptera afghanerna. Jag har hört att de redan har skickat tillbaka många, säger Ismail.

Tillsammans med många andra från Afghanistan vill han nu ta sig till Sverige.

– Jag hoppas verkligen att Sverige kommer att acceptera oss. Vi kan inte åka hem för då dör vi. Förutom talibanerna börjar Daesh (IS, red.anm.) att växa också.

Han vill också skicka ett meddelande till Löfven.

– Hälsa till regeringen i Sverige att ge oss en chans, jag är rädd för att bli skickad tillbaka.

Det flyr de från – och så många får stanna i SverigeHjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert: