Polisen varnar: Langarna finns i barnens mobiler

Publicerad 2015-06-08

Alkohol och droger säljs öppet i sociala medier – till unga.

Bara i Stockholmsområdet känner polisen till ett hundratal langarkonton.

Nu går man ut och varnar föräldrar.

– Det finns en tillgänglighet som är på ett helt annat sätt än tidigare, säger Christoffer Bohman på polisen i Stockholm.

Aftonbladet har tidigare kartlagt langare på nätet. Helt öppet i sociala medier säljer vuxna både alkohol och droger till barn. När Aftonbladets reporter utgav sig för att vara en 14-årig tjej tog det bara några minuter att få kontakt med ett tiotal langare. Sammanlagt kartlades ett 50-tal konton.

Men problemet är långt värre.

Annonserar helt öppet

Bara i Stockholmsområdet känner polisen i dagsläget till runt hundra langarkonton där unga erbjuds att köpa allt från alkohol till cannabis och kokain. I vissa fall också vapen.

Försäljningen ökar också utanför storstadsområdena.

– Annonseringen sker helt öppet på sociala medier som Instagram och Facebook, säger Christoffer Bohman, sektionschef utredningssektion i Stockholms city, till polisens webbsajt.

Langarna, som är allt från personer med kopplingar till kriminella gäng till ensamvargar i 20-årsåldern, är aktiva och marknadsför sig genom annonser med budskap som ”Nu är det lov och vi har fyllt på våra lager. Vodka finns att få tag på till bra priser", skriver polisen.

”Erbjuder snabba leveranser”

– Annonserna ser ut på samma sätt som vanlig reklam. De är utformade på ett kundvänligt sätt där man tydligt berättar vad man har i lager. Langarna erbjuder också snabba leveranser, i vissa fall dygnet runt, säger kriminalinspektör Annika Ljung, vid Stockholmspolisen, till sajten.

Genom att följa eller bli vän med unga i sociala medier kommer de enkelt i kontakt med dem och när kontakten väl är etablerad sker samtalen som leder fram till försäljning på chattjänsten Kik – där man kan vara helt anonym – eller via sms.

För polisen är det inte helt lätt att komma åt nätlangarna.

– Det här är en utmaning för oss, så är det. Vi medger att vi har en bit kvar att jobba med det här. Vi äger inte kontona och har inte möjlighet att släcka ner dem, säger Christoffer Bohman till Aftonbladet.

”Klart oroande”

Han säger dock att man försöker samverka med företag som Facebook för att komma åt problemet.

– Vi har också pågående ärenden där vi har identifierat personer bakom konton i flera fall och vi jobbar på att hitta lättare vägar att göra så, säger Christoffer Bohman.

I och med att nätlangning blir vanligare blir det också allt lättare för unga att få tag i alkohol och droger.

– Det finns en tillgänglighet som är på ett helt annat sätt än tidigare, säger Christoffer Bohman.

Han berättar att studier dock visar att alkoholintaget bland unga minskar.

– Men det är klart oroande att det ser ut som det gör för att det kan påverka konsumtionen i framtida studier, säger Christoffer Bohman och fortsätter:

– Det vi ser som ytterst oroväckande är att tillgängligheten för narkotika är en del av det här. Där ser vi tvärtom en ökning av brukningen bland unga vuxna. Det är ytterst alarmerande att vi har den trendvändningen.

Följ ämnen i artikeln