Varnade Tyskland – månader före kraschen

Det tyska luftfartsverket fick kritik av EU för att vara för slappa med sin kontroll av flygbolag och flygplanspersonal.

Varningen kom flera månader innan Andreas Lubitz kraschade planet in i bergväggen.

Samtidigt kommer nya uppgifter om Lubitz internetalias: "Skydevil".

Fler och fler detaljer kring andrepiloten Andreas Lubitz hälsotillstånd har kommit upp till ytan den senaste veckan.

I måndags uppgav tyska åklagare att Lubitz behandlades för självmordstankar redan under 2009.

Sen tidigare var det känt att läkare sjukskrivit honom för depression vid tiden för kraschen. Ett intyg som hittades sönderrivet i Lubitzs bostad.

Lufthansa har förnekat all kännedom om andrepilotens hälsotillstånd vid kraschen.

Medicinska kontroller kan ha blivit lidande

Nu avslöjar Wall Street Journal att det tyska luftfartsverket LBA fick en varning av den europeiska luftfartsmyndigheten EASA redan i november.

Enligt tidningen ska EASA ha kritiserat luftfartsverket för att vara för slappa i sina kontroller.

Bristen på personal försämrade deras möjligheter att utföra kontroller på flygplan och flygpersonal, exempelvis medicinska undersökningar av piloter.

"Vi pekade på flera avvikelser", skriver myndighetens talesman Dominique Fouda i ett pressmeddelande, enligt The Guardian.

Kritiken ledde till att EU-kommissionen uppmanade den tyska staten att itu med bristerna. Svaret från den tyska staten håller just nu på att bedömas, skriver nyhetsbyrån Reuters.

En av kommissionens talesmän uppger att den här typen av kritik inte är ovanlig i EASA:s översyn av de europeiska luftfartsverken.

Kallade sig "Skydevil"

Igår publicerade tyska Bild nya uppgifter från polisutredningen om Andreas Lubitz. Enligt en poliskälla ska andrepiloten ha surfat under aliaset "Skydevil" på sin Ipad.

Tidningen skriver att det är oklart om smeknamnet är en morbid ledtråd eller om det är en referens till filmen "Sky Devils", på svenska "Luft i luckan", från 1932.

I filmen spelar Spencer Tracy en vapenvägrare som råkar hamna i en krigszon.

Publisert: