Ryskt stridsplan nerskjutet

Ryske piloten kunde räddas efter 12 timmar – gömde sig i skogen

Av: 

Linnéa Borgert

NYHETER

De två piloterna i det ryska stridplanet som i går sköts ned av den turkiska armén mötte olika öden. En av dem dog, men den andres liv kunde räddas – efter en 12 timmar lång räddningsoperation. Piloten gömde sig i skogen innan han hittades med hjälp av en radiosignal.

– Missilen träffade helt plötsligt baksidan av vårt plan, vi såg den inte, säger den ryske piloten Konstantin Murahtin.

Nyhetsbyråer världen över rapporterade i går att de två piloterna som satt i det ryska stridsflygplanet hade dött. Men en av dem, Konstantin Murahtin, räddades efter en 12 timmar lång räddningsoperation tidigare i dag.

Piloten hittades av kommandosoldater från den syriska armén som agerade tillsammans med sex medlemmar ur Hezbollah, rapporterar ryska LifeNews. Piloten ska ha landat i ett område kontrollerat av rebeller och gömt sig i flera timmar i skogen innan han hittades med hjälp av en radiosignal. Han är nu i säkerhet på en rysk militärbas i Syrien där han vårdas för sina skador.

Dödades av turkmenska rebeller

Båda piloterna utlöste sina fallskärmar när den turkiska missilen träffade flygplanet. Under gårdagen bekräftades att den andra piloten,Oleg Peshkov, var död.

– En ombord skadades och dödades på ett brutalt sätt av jihadister på marken när han hoppade ut med fallskärm, säger Alexandre Orlov, Rysslands ambassadör i Frankrike, till TT.

Piloten ska ha skjutits av turkmenska rebeller. Enligt tidningen Daily Mail har rebellgruppen släppt en film där de jublar ”Allahu Akbar” över pilotens döda kropp.

"Det kom ingen varning"

Den överlevande piloten har på rysk statlig TV sagt att Turkiet inte varnade innan de sköt ner planet. Turkiet hävdar dock att piloterna varnades flera gånger innan missilen avfyrades.

– Det kom ingen varning, varken synligt eller via radio. Det var ingen kontakt alls, säger Konstantin Murahtin.

– Om de ville varna oss hade de kunnat visa sig genom att flyga parallellt med oss. Missilen träffade helt plötsligt baksidan av vårt plan, vi såg den inte. För att ha tillräckligt med tid för en missil-manöver.

Piloten säger också att planet inte korsade den turkiska gränsen och att han är välbekant med området.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryskt stridsplan nerskjutet