Våldsamma protester i Baltimore

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 21

Freddie Gray, 25, dog efter ett polisingripande.

I går begravdes han.

Efter ceremonin drabbade demonstranter och polis samman på Baltimores gator – i natt utlöste guvernören undantagstillstånd.

– Det är en våra mörkaste stunder, säger borgmästare Stephanie Rawlings-Blake.

Tipsa | Aftonbladet

Tusentals människor samlades utanför kyrkan New Shiloh Baptist church i Baltimore för att ta farväl av Freddie Gray, 25. Han dog i mitten av april efter att ha gripits med en kniv.

Han dog av skador på ryggraden och fallet har väckt stor ilska mot Baltimorepolisen som demonstranter och människorättsaktivister anser inte berättar hela sanningen om vad som drabbade Gray.

Inför utegångsförbud

Kort efter begravningen, på måndagskvällen svensk tid, utbröt våldsamma protester i Baltimore.

Vid 01-tiden, svensk tid, utlyste staten Marylands guvernör Larry Hogan undantagstillstånd och satte in nationalgardet.

Baltimores borgmästare Stephanie Rawlings-Blake införde också ett veckolångt utegångsförbud mellan 22 och 05 berörda nätter.

– För många människor har kämpat i generationer för att bygga upp staden för att den ska få förstöras av ligister, säger hon enligt AP.

– Det är idiotiskt att tro att det ska göra något bättre för någon att slå sönder er stad.

Över 5 000 poliser från andra delar av USA kallas nu till Baltimore för att försöka bringa ordning i staden, rapporterar CNN.

15 skadade poliser

Tidigt i morse brann det forfarande i flera fastigheter, människor kastade sten och plundrade butiker samtidigt som hundratals poliser svarade med pepparsprej.

CBS News rapporterar att minst 15 poliser ska ha skadats i protesterna. En uppges av flera medier vara medvetslös. Enligt CNN har sex poliser skadats allvarligt. Över 20 personer uppges ha gripits. På tv-bilder syns flera skadade civila människor men i nuläget finns inga uppgifter om hur många demonstranter som skadats.

Poliser har under dagen bombarderats med flaskor och stenar. På live-bilder från Baltimore syns hur demonstranter hoppar på och slår sönder en polisbil. Flera butiker ska ha plundrats och ett apotek som först rensades på varor ska senare ha satts i brand. Även andra byggnader sattes under natten i brand och även när mörkret la sig över staden fortsatte upploppen och plundringarna.

Pansarfordon på gatorna

Vid 22-tiden på måndagskvällen rapporterade amerikanska medier att hundratals poliser mobiliserade på Baltimores gator där också pansarfordon rullade.

– Vi kommer att använda nödvändiga medel för att se till att samhället är säkert, säger Eric Kowalczyk, vid Baltimorepolisen, under en presskonferens.

Under kvällen bad polisen om hjälp att föra ut ett meddelande till Baltimoreborna:

”Det är många ungdomar bland de här aggressiva grupperna. Vi ber alla föräldrar att hitta sina barn och ta hem dem. Vi vill inte se att någon skadas”, twittrade Baltimorepolisen.

35 gripna sedan tidigare

Sex poliser, som var inblandade i händelsen som slutade med Grays död, har stängts av från sina jobb.

Gray var svart och händelsen kopplas till rasism inom poliskåren.

Det har under veckan hållits flera fredliga demonstrationer i Baltimore mot polisbrutalitet, men i lördags blev det våldsamma sammanstötningar med 35 gripna, skriver TT.

Under måndagskvällen har ett flertal personer omhändertagits av polis.

Pastor Jamal Bryant som höll i Freddie Grays begravning uppmanade alla till lugn:

– Det är bara timmar efter begravningen, säger han enligt New York Times.

Varnade innan begravningen

Polisen i staden skickade redan innan begravningen ut ett pressmeddelande där de uppgav att det i samband med ceremonin fanns en hotbild mot poliser.

I pressmeddelandet uppger de att flera kriminella gäng i området har gått ihop med det gemensamma målet att ”slå ut polismän”, rapporterar ABC News.

Det rapporteras också att det bland gymnasieungdomar spridits en uppmaning att samlas efter begravningen till något de kallar ”The Purge”, ungefär ”reningen”. Uttrycket kommer från en film med samma namn där alla lagar under en dygn sätts ur spel och allt är tillåtet, rapporterar bland annat CBS.

Tusentals människor har skickats hem tidigare från sina jobb, affärsrörelser håller stängt och kommunala kommunikationer har stängts ner på grund av protesterna. Grundskolorna i staden kommer under tisdagen att hållas stängda.

Under kvällen beslutades också att basebollaget Baltimore Orioles hemmamatch skjuts upp på grund av säkerhetsläget. Under natten mötte också president Obama Baltimores borgmästare Stephanie Rawlings-Blake för att diskutera läget i staden, skriver AP.

Publicerad: