Chocksiffran: Var fjärde svensk kommer vara fet

Uppdaterad 2015-05-07 | Publicerad 2015-05-06

Ministern: "Utesluter inte fettskatt"

Fetma väntas explodera i Sverige - om 15 år beräknas var fjärde man vara fet.

Lösningen kan bli att införa en fettskatt.

– Jag tycker inte man ska utesluta det, särskilt inte om utvecklingen går i den här oroväckande riktningen, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Den alarmerande rapporten presenteras av Världshälsoorganisationen WHO på ett möte i Prag, ECO 2015 i dag. Enligt WHO är Sverige ett av de länder där fetman ökar snabbats. Om bara 15 år kommer var fjärde svensk man, 26 procent, att vara fet. För kvinnor kommer andelen vara 22 procent, rapporterar TT.

2010 var andelen feta män 14 procent och 12 procent för kvinnor.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) är oroad över utvecklingen. Förutom att på olika sätt främja fysisk aktivitet krävs en ordentlig utredning om vad vi stoppar i oss för mat, menar han.

LÄS MER: Länderna som blir tjockast i Europa

"Ett stort folkhälsoproblem"

En metod för att bromsa trenden kan vara att införa en skatt på fet mat. Danmark införde skatt på mättat fett 2009 – den den kritiserades så hårt att politikerna tvingades backa.

– Det är inget vi tittar på just nu men man kan inte utesluta det i framtiden. Om den här utvecklingen går i den här riktningen har vi ett stort folkhälsoproblem framför oss och då gäller det att vända på alla stenar.

Gabriel Wikström vill även att butiker och handlare ska ta sitt ansvar för att främja folkhälsan.

– Jag tror att aktörer, inte minst inom livsmedelsbranschen kan spela en stor roll. Flera aktörer ser väldigt positivt på att ta en mer aktiv roll, säger han.

89 procent feta i Irland

Enligt WHO ligger Sverige ändå bra till jämfört med många andra europeiska länder. I Irland väntas hela 89 procent av männen vara feta om 15 år, i Grekland 77 procent.

– Vår studie ger en oroande bild av hur fetman kommer att öka i Europa. Det finns ingen magisk formel för att hantera den här epidemin, men regeringar måste göra mer för att hejda marknadsföring av ohälsosam mat, och göra hälsosam mat billigare, säger Laura Webber vid UK Health Forum enligt TT.

 Experterna: Så blir du av med bukfetman

ANNONS