Dan Eliasson

Så mycket tjänar statens direktörer

Av: 

Mathias Asplund

NYHETER

Här är männen som toppar löneligan i våra statliga myndigheter.

På tio-i-topp-listan finns bara två kvinnor.

Sveriges högsta statliga chefer är 90 män och 82 kvinnor som tjänar i snitt 101 426 respektive 98 213 kronor i månaden. Dagens Nyheter har gått igenom alla löner för generaldirektörer och myndighetschefer.

Polischefen i topp

Åtta av tio topplaceringar innehas av män. I topp ligger rikspolischefen Dan Eliasson som tjänar 153 000 kronor i månaden.

– Det är den kanske största myndigheten och det måste vara ett viktigt faktum. Sedan har jag samlat på mig rätt mycket erfarenhet från många verksamheter, säger Dan Eliasson till Dagens Nyheter.

Skillnad mellan könen

Regeringen utser Sveriges högsta statliga chefer och bestämmer deras löner. Totalt handlar det om 172 personer. Skillnaden mellan vad männen och kvinnorna får i lönekuvertet i snitt är över 3 200 kronor i månaden.

Civilministern Ardalan Shekarabi (S) har ansvaret för generaldirektörernas löner. Han säger till DN att det är glädjande att löne­skillnaderna tycks vara låga. Men han tycker att det är för dåligt att att de högsta lönerna fortfarande går till män.

– Det beror på sammansättningen bland myndighetschefer och är ett resultat av den förra regeringens utnämningar. Det är självklart att det påverkar lönenivån. Därför tänker vi mer aktivt beakta jämställdhetsaspekten när vi utser nya chefer, säger han.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dan Eliasson

Ardalan Shekarabi

Regeringen

Så mycket tjänar de