Indonesien: AirAsia hade inte tillåtelse att flyga

Publicerad 2015-01-03

AirAsia hade inte tillstånd att flyga från Surabaya tll Singapore på söndagsmorgonen när flight 8501 kraschade i Javasjön.

Flygbolagets tillstånd att flyga rutten har nu blivit indraget enligt Indonesiens transportdepartement, skriver AFP.

Enligt Indonesiska transportdepartementet hade flygbolaget endast tillstånd att flyga rutten på måndagar, tisdagar, torsdagar och lördagar från och med slutet av 2014 till början av 2015. 

–AirAsia har överträtt rutten som tilldelats dem, säger departementets talesperson J.A. Barata till Wall Street Journal som nu alltså drar in deras flygtillstånd för sträckan.

Två vrakdelar funna

Samtidigt rapporteras det om att man hittat två stora vrakdelar i Javasjön, på 30 meters djup.

– Med upptäckten av en oljefläck och två stora delar av flygplanet, kan jag försäkra att det här är de delar från Air Asia-planet vi har letat efter, säger Fransiskus Bambang Soelistyo, chef för den indonesiska myndighet som samordnar sök- och räddningsinsatsen, enligt TT.

Föremålen, det ena på ungefär tio gånger fem meter, ska ligga på 30 meters djup och nu skickas fjärrstyrda undervattenskameror ner för att undersöka de nya fynden. 

Svår bärgning

Bärgningsarbetet har varit svårt, då ostadigt väder gjort det svårt att bärga kroppar och kunna hitta en exakt position för vraket. 162 personer fanns ombord på planet när det försvann från radarn på sin väg mellan Surabaya och Singapore i söndags.

Texten uppdateras

Följ ämnen i artikeln