Nyheter

Ungdomsförbunden rök ihop i Agenda

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Integrationspolitiken har blottat en spricka i Alliansen.

I kvällens Agenda rök Centerns och Kristdemokraternas ungdomsförbund ihop ordentligt.

– Vi står inför en akut situation, då hjälper det inte med vackra floskler, säger Sara Skyttedal (KDU).

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet har nyligen kommit med olika utspel i migrationspolitiska frågor. I kvällens Agenda i SVT möttes Sara Skyttedal, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund och Hanna Wagenius, ordförande för Centerns ungdomsförbund i en intensiv migrationsdebatt.

Sara Skyttedal anklagade Centern för att inte ha några som helst lösningar för hur kostnaden för migrationen ska minska.

"Som att kasta en kaffekopp på en skogsbrand"

Partiets integrationspolitiska förslag sågade hon rakt av:

– Det är positivt att Centern lägger förslag på hur vi kan förbättra integrationen. Men allvarligt talat är det som att kasta en kaffekopp för att försöka släcka en skogsbrand, säger hon i Agenda.

KDU vill bland annat införa tillfälliga uppehållstillstånd för nyanlända. Förbundet vill även införa hårdare regler för anhöriginvandring.

– Det är viktigt att vi har ett system som håller. Just nu står vi inför en akut situation, då hjälper det inte att röra sig med vackra floskler och med perifera förslag. Vi ska kunna komma vidare måste vi kunna förhandla om det här inom alliansen, säger Skyttedal i Agenda.

"Väldigt larvigt"

Påhoppen fick Hanna Wagenius att gå till hård motattack:

– Perifera förslag! Jag tycker det blir väldigt larvigt när vi har lagt fram 20 punkter som är konkreta och skulle förbättra kommunernas flyktingmottagen och möjligheter att integration. Vi har en akut situation i dag. Flyktingar drunknar på Medelhavet.

Hennes parti vill bland annat skjuta till mer pengar till kommuner som tar emot många flyktingar. Centern vill även luckra upp regler för bostadsbyggande och regler på arbetsmarknaden.

– Det är inte bara invandrare som drabbas av en stel bostads och arbetsmarknad, säger Hanna Wagenius.

Hon kräver även att resten av Europa för att få till en human flyktingpolitik.

– Sverige är det enda land som tar sitt ansvar. Resten av Europa måste omedelbart skärpa sig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert: