Nyheter

Nytt försök mjuka upp abortlag

NYHETER

Chiles president Michelle Bachelet sände på lördagen ett lagförslag till parlamentet som under vissa omständigheter ska tillåta abort.

Chile har sedan diktatorn Augusto Pinochets dagar vid makten ett totalförbud mot aborter. En abort kan ge upp till fem års fängelse. Bachelet vill nu mjuka upp den strikta lagen och tillåta aborter vid graviditeter efter våldtäkter, om moderns liv är i fara eller fostret inte anses kunna överleva. Motståndet är hårt från bland annat den katolska kyrkan och mäktiga anti-abort-grupper. Flera försök att förändra abortlagen har gjorts tidigare.

– Fakta har visat att det absoluta förbudet och kriminaliseringen inte har stoppat utförandet av aborter, sade Bachelet enligt AFP.

Michelle Bachelet är läkare och återvände till presidentposten i mars förra året. Bachelet var också president mellan 2006 och 2010, som den första kvinnan på posten.

Uppskattningar om hur många illegala aborter som utförs i Chile varje år uppgår till mellan 15 000 och 160 000, skriver Reuters.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter