”En älskad idol som talar till fansen”

NYHETER

Malin Wollin om Pewdiepies sommarprat

Foto: Pewdiepie får bra betyg för sitt debutantprat i Sommar.

Min tioåriga dotter satt i soffan och skrattade hysteriskt åt en  My little Pony på youtube som hette Cutiepie. De är väl inte så himla roliga, tänkte jag och lutade mig fram för att se.

Ponyn var en vuxen man som kommenterade sitt  tv-spelande och jag var en dinosaurie som inte hänger med. Pewdiepie var hans namn. Eller Felix Kjellberg.

30 miljoner prenumeranter

Aftonbladet har vissa dagar närmare tre miljoner läsare.  Pewdiepie nosar på 30 miljoner prenumeranter på sin youtube-kanal (ni som är födda före 1965 kan ha en del googlande framför er).

Jag lägger mig intill min dotter i soffan och vi lyssnar på  Felix Sommar tillsammans.

Hon fnissar åt hans musiksmak som ibland är en gammal gubbe som mummelsjunger (han lyssnar inte på  The Foo)

Helt plötsligt backar Felix bort från mikrofonen och beskriver sin utrustning (alltså TEKNIKEN)  och plötsligt är vi mitt uppe i en liveinspelning av ett klipp.

Så här enkelt och genialt är det. Inga mellanhänder, bara en älskad idol som talar rakt ut till sina fans.

Förekommer fördomar

Felix förekommer alla eventuella fördomar på ett pedagogiskt och tålmodigt sätt, han är väl medveten om att hans framgång är en gåta för 90 procent av P1:s lyssnare.

Felix är en mix av ett antal åtråvärda egenskaper såsom smart, multitalang, snäll, generös, snygg och förmodat bergatrollsrik. Romantisk är han också. Särskilt när han sätter sig på ett plan för att träffa Italiens vackraste tjej som har bara pratat med via internet.

För fyra år sedan satt  Felix i sitt rum och wow-ade sig fördärvad. Nu har han världens största kanal på youtube. Det skulle de vetat, föräldrarna, när de stack in sina oroliga huvuden och undrade vad i hela friden det skulle bli av deras son som bara ägnade sig åt datorn.

Felix fick både prinsessan och halva kungariket. På internet.

Prinsessan heter förresten Cutiepie.