Grön ungdom rasar mot Löfvens körkortslån

S-ledaren Stefan Löfven vill ge CSN-lån för de som klarat gymnasiet och vill ta körkort.

Det får faktiskt Grön ungdom att se rött.

– Ibland får folk det att låta som om det är en mänsklig rättighet att ha körkort och det tycker inte jag, säger språkröret Lorentz Tovatt.

När Stefan Löfven i dag höll sitt sommartal avslöjande han en nyhet i Socialdemokraternas valmanifest.

Partiet vill erbjuda de personer som har gått ut gymnasiet med minst godkänt i betyg att få CSN-lån för att ta B-körkort med upp till 25 000 kronor.

– Många jobb kräver körkort i dag, sa Löfven.

”Inte rätt målgrupp”

Reaktionerna lät inte vänta sig från Miljöpartiets ungdomsparti, Grön ungdom, som tycker att körkortsförslaget är fel av flera anledningar.

– För det första träffar det inte rätt målgrupp. Det beror på att de som verkligen behöver ett körkort för att få ett jobb är dom på landsbygden och de som kanske inte är studievana och inte vill binda upp sig på lån. Det som det i stället träffar är de som bor i storstäderna och har en vana, säger Lorentz Tovatt, språkrör.

Prioriterar kollektivtrafik

Tovatt hymlar inte med att det här självklart också är en miljöfråga.

– Det andra handlar om att vi ser att vi måste ha fler investeringar i kollektivtrafiken. Priserna ökar i Sverige. Då kan man prata om klass. Att de som faktiskt väljer kollektivtrafik är de som inte har så mycket resurser. Att kanalisera pengarna och resurserna till kollektivtrafiken hade varit en mycket bättre åtgärd. Det är dessutom mer miljövänligt.

Är det inte bra med körkort då?

– Bra och bra? Det är klart att de som vill ha ett körkort ska kunna skaffa ett körkort. Vissa jobb behöver man ha körkort för att få och då ska man få hjälp med det. Men att ha generella gigantiska lån som dessutom gynnar storstäderna tycker inte jag är rimligt.

Publisert: