Superlabbet kan diagnostisera ebola

Det är ett av de mest fruktade virusen i världen.

Och det kan finnas i Solna.

I en superbunker utanför Stockholm jobbar svenska forskare med ebolaviruset - och vad som händer om det kommer till Sverige.

Folkhälsomyndighetens P4-laboratorium i Solna är ett av de mest välbeskyddade platserna i landet. Byggnaden är gjord i helsvetsad stål och laboratoriepersonalen genomgår en flerårig utbildning och godkänts av Säpo innan de släpps in - inga medier är tillåtna.

– Det här är det enda labbet i norra Europa i sitt slag. Nästa finns i Hamburg. Det finns bara en handfull i hela Europa, säger Anders Tegnell, avdelningschef för epidemologi på Folkhälsomyndigheten.

För att personalen ska komma in i laboratoriet måste de klä sig i en specialutformad skyddsdräkt och gå igenom en luftsluss som steriliserar luften. Även avloppsvattnet kokas och desinficeras.

Bara 15-20 personer i landet har tillträde till bunkern.

– Luften i laboratoriet bedöms som konstant möjligt kontaminerad. Alla som har tillträde loggas in och ut och man får inte ta ut någonting där ifrån utan att det är avdödat, säger Anders Tegnell.

Laboratoriets 24-timmarsberedskap gör att det bara tar två timmar för experterna att behandla ett prov som kommer in. Alla prover kan utgöra ett nytt infektionshot.

Förvarar hemliga virus

Vilka virus som förvaras i laboratoriet är hemligt - men blödarfeber såsom ebola är en av de infektioner som kan diagnostiseras på plats.

– Vad vi förvarar där tillhör de där bitarna som vi inte pratar om. Men vi kan definitivt ställa diagnosen om en person skulle vara sjuk, så mycket kan jag säga, säger Anders Tegnell.

Han beskriver det senaste ebolautbrottet som ovanligt svårstoppat.

– Det stora skillnaden mellan det här utbrottet och tidigare är att kapaciteten att hantera det är om möjligt ännu sämre. Utbrottet började i ett gränsområde vilket gör smittspårningen extremt svår om det inte finns en väldigt stark politisk vilja. Dessutom sker det i ett område som har plågats av krig under lång tid.

Om en person i Sverige misstänks ha drabbats av ebola slussas denne i första hand till en infektionsavdelning på något av landets universitetssjukhus. Om testet blir positivt hamnar man i ett isoleringsrum. Men risken att vi får en ebolaepidemi i Sverige är ytterst liten, menar Anders Tegnell.

– Det är en väldigt liten risk för att vi ens skulle få något enstaka fall. Sverige har så lite resande till de här områdena så jag bedömer det som osannolikt, säger han.

Om man blir sjuk efter att ha varit i ett ebolasmittat område, vad ska man göra?

– Blir man sjuk med hög feber inom tre veckor efter att man varit i Afrika bör du kontakta sjukvården för råd och man hamnar oftast väldigt snabbt på en infektionsklinik. De har rutiner för sådana här fall. Antingen har sjukhusen speciella rum där man kan placeras eller så har de planerat för transporter till de sjukhus där isoleringsrummen finns.

Publisert: