Nyheter

Forskare: SD:s väljare "extremt intoleranta"

NYHETER

Sverigedemokraternas framgångar beror inte främst på missnöje med det politiska etablissemanget. Stödet bygger snarare på främlingsfientliga värderingar hos partiets väljare, hävdar två forskare i en ny studie.

"Det som är utmärkande för SD-väljarna är deras extremt intoleranta och främlingsfientliga attityder", skriver professor Peter Hedström och forskaren Tim Müller, vid institutet för analytisk sociologi på Linköpings universitet, på DN Debatt.

I studien, som gjorts i samarbete med opinionsinstitutet Novus, har de undersökt främlingsfientliga attityder bland väljare och politiska partier.

”Avvikande grupp”

"Våra resultat visar att 50 procent av 2014 års SD-väljare ställer sig negativa till en muslim som granne, att 45 procent ställer sig negativa till en muslimsk vårdgivare åt sin förälder och att 80 procent av SD-väljarna ställer sig negativa till att en muslim gifter in sig i familjen", skriver de i artikeln.

Något som enligt forskarna gör SD:s sympatisörer till "en påtagligt avvikande grupp i det svenska samhället".

Att förklara Sverigedemokraternas framgångar med politikermissnöje är inte korrekt, anser de.

”Kraftigt samband”

"Stödet för SD är knappast förknippat med individernas missnöje med det politiska etablissemanget. Däremot finns det ett mycket kraftigt samband mellan negativa attityder till minoriteter och röstande för SD", skriver Peter Hedström och Tim Müller.

TT

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter