SD-topp: Misshandlade kvinnor ska inte gnälla

Publicerad 2014-07-15

Sverigedemokraten Anna Hagwall från Rättvik anser att misshandlade kvinnor gnäller för mycket.

I en intervju med P4 Dalarna ifrågasätter hon varför kvinnor som blir slagna inte lämnar våldsamma män.

– Det är ingen som tvingar kvinnor att stanna kvar i en sådan relation, säger hon.

Anna Hagwall (SD)

Anna Hagwall är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Hon företräder Rättvik - och kandiderar för SD i årets val.

I P4 Dalarnas sommarserie där riksdagskandidater frågas ut intervjuas Hagwall om sina politiska visioner. På en fråga om Sverige nått fullständig jämställdhet svarar hon:

– Ja, rätt så. Jag tycker att det är upp till kvinnor själva att också ta för sig, att välja sådana yrken där de kan tjäna mer och inte acceptera om de blir slagna eller misshandlade i en relation. Det är ingen som tvingar kvinnor att stanna kvar i en sådan relation. Det är upp till henne.

Hagwall utvecklar sitt resonemang:

– Jag tycker inte att man ska gnälla så mycket, utan att vi verkligen ska tänka på vad som är min roll i det hela, mitt ansvar, varför jag är förtryckt.

P4: Är det en kvinnas ansvar om hennes man slår henne?

– Det är självklart inte kvinnans ansvar, men varför stannar hon kvar? Man måste inte bo med en man som är våldsam. Om det visar sig under resans gång att han är våldsam, då är det bara att gå vidare. Det är ingen kvinna som ska acceptera det eller finna sig i ett sådanat liv, med en man som är våldsam, säger Hagwall.

"Enorm okunnighet"

Olga Persson, förbundssekreterare i SKR, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, reagerar starkt på Anna Hagwalls uttalanden.

– Det visar på en enorm okunnighet kring hur våldsamma relationer fungerar. Kvinnor lämnar våldsamma män varje dag. Det stora problemet är att förövarna inte accepterar att kvinnor lämnar och förföljer och trakasserar. Det är inte ovanligt att det pågår i åratal, säger hon.

Olga Persson kallar Hagwalls åsikter för "tragiska".

– Det är åsikter och värderingar som jag önskar inte finns hos någon riksdagspolitiker så klart. Det är tragiskt och ledsamt. Det är fruktansvärt att hon har de här åsikterna, men det vittnar ju om en brist på kunskap som är ett symtom i hela samhället, som våldsutsatta kvinnor möter hela tiden, säger hon.

SD: går inte i linje med partiet

Från Sverigedemokraterna centralt tar man avstånd från Anna Hagwalls uttalanden.

– Så som det framstår är det hon har sagt ingenting som går i linje med partiet. Vi föreslår stärkta kvinnojourer och bättre rättssäkerhet överlag så att misshandlade kvinnor vågar lita på rätssystemet. Vi vill bland annat ha skärpta insatser när det gäller besöksförbud, så att det verkligen fungerar. Självklart ska man från samhällets sida ge stöd och det är ingen lätt situation att ta sig ut ifrån. Det tyder på en naivitet om hon säger att det bara är att lämna, säger Paula Bieler, SD:s talesperson i jämställdhetsfrågor.

Hon har inte hunnit prata med Anna Hagwall.

– Men det är inte som att hon driver en politisk linje i det här. Den politik som hon driver är inom andra områden. Att åsikterna i sig skulle leda fram till några större åtgärder har jag svårt att se, säger Paula Bieler.

Aftonbladet har utan framgång sökt Anna Hagwall vid upprepade tillfällen.

ANNONS