Sällsynt ’teddybjörn’ fångad på bild – igen

NYHETER

Setts av 29 människor någonsin

1 av 3 | Foto: Ili pika

Nu har hardjuret Ili Pika fångats på bild igen.

Och det var väl på tiden.

För den har lekt kurragömma med fotografer i snart 20 år.

Det lilla däggdjuret Ili Pika har bara siktats en handfull gånger sedan den upptäcktes av forskaren Weidong Li för 31 år sedan, skriver National Geographic.

Och det är av rätt naturliga skäl.

Växtätaren trivs som allra bäst på höga klippavsatser i nordvästra Kina. Ett ogästvänligt område känt för sin sparsamma kvot av mänsklig civilisation. Enligt uppgift ska det bedårande djuret i Kina bara ha setts av 29 människor – någonsin.

Men i somras i fjol samlade Li ihop ett gäng med ivriga volontärer för att gå på Pika-jakt. Och en dag, vid lunchtid, när teamet försiktigt gillrade sina kamerafällor dök djuret upp.

– De såg Ili Pika när den gömde sig bakom en sten. De blev väldigt exalterade, säger en av gruppens medlemmar Tatsuya Shin till National Geographic.

Vill upprätta skyddsområde

Det skygga hardjuret är ungefär 20 centimeter långt, har grå päls med små bruna fläckar på sig. Signifikativt för Ili Pika är dess stora öron och teddybjörnsliknande utseende.

Även andra typer av djuret har tidigare upptäckts i nordamerika, men de kallas bara för pika. Även där gillar växtätaren att klättra runt på höga klippor.

Artens population uppskattas till ungefär 1 000 individer. Och det kinesiska forskarlaget hoppas nu kunna upprätta ett eget skyddsområde för att Ili pikan ska överleva det största hotet mot dess existens, den globala uppvärmningen.

Foto: Jo visst finns det likheter med Pikachu

Bonusfakta: För alla er som tagit er hela vägen hit i texten – och funderat på om det verkligen finns någon som helst Pokémon-koppling...?! Ja, enligt CNN, är det mycket möjligt att den gula figuren Pikachu i det klassiska barnprogrammet är baserad på just Ili pikan. Döm själv.

ARTIKELN HANDLAR OM